Spadek na babcię a później na wnuków

• Autor wątku Autor wątku przemek1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek1994

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, jestem w posiadaniu od niedawna testamentu który spisał mój dziadek. Jest w nim wskazana moja babcia a po jej śmierci ja i moja siostra.

Doszło do takiego momentu że z siostrą chcemy sprzedać samochód który jest przepisany jeszcze na zmarłego dziadka za zgodą babci.
Jak to zrobić? Babcia już jest osobą która nie wyjdzie sama o własnych siłach.

Chcielibyśmy odczytać testament u notariusza w domu, ale pojawia się problem ponieważ siostra nie może zjechać zza granicy a jak dobrze mi wiadomo muszą być wszyscy obecni spadkobiercy.

Nie do końca jasno przedstawiona sytuacja. Jeżeli ma Pan na myśli, że testament dziadka zawiera tzw. podstawienie (czyli, że w miejsce wskazanego spadkobiercy wchodzi w przypadku jego śmierci inny spadkobierca) to skoro dziadek zmarł a babcia żyje to podstawienie nie doszło do skutku a zatem jedynym właścicielem majątku spadkowego jest babcia. Jeżeli pana babcia jest w złym stanie zdrowia to notariusz może w miejscu jej zamieszkania sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia. Gdy to nastąpi babcia może udzielić Panu pełnomocnictwa do sprzedaży pojazdu.

Kontaktowałem się z notariuszem który powiedział mi, że przy odczytaniu testamentu na babcię i tak muszą znajdować się (być obecni przy odczytaniu) wnuki którzy są „wpisani” po babci.
Zacytuje treść:
„W przypadku niedożycia otwarcia spadku przez spadkobiercę- powołuje do całości spadku wnuka i wnuczkę …”

Czy jak testament zostanie odczytany na babcię to czy będzie trzeba sporządzać nowy na wnuków?

Ostatnia edycja:
przemek1994 napisał:
Czy jak testament zostanie odczytany na babcię to czy będzie trzeba sporządzać nowy na wnuków?
Generalnie otwarcie i ogłoszenie (odczytanie) testamentu wykonywane jest jeden raz. Przy tej czynności notarialnej nie muszą być obecne wszystkie osoby wskazane w testamencie. Jednak samo otwarcie i ogłoszenie testamentu nie jest dokumentem umożliwiającym rozporządzanie przedmiotami spadkowymi. Do tego potrzebne będzie przeprowadzenie postępowaniai spadkowego przed sądem lub sporządzenie przez notariusza aktu poświadczenia dziedziczenia.

Ostatnia edycja:
Powrót