spadek na terenie Niemiec jak go nabyć????

• Autor wątku Autor wątku yvonna30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yvonna30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Otrzymaliśmy spadek na terenie Niemiec po obywatelu polskim ,kawalerze,dla nas był sąsiadem więc osoba obca z punktu widzenia prawa. Po długiej drodze sądowej ,Sąd polski na podstawie testamentu notarialnego stwierdził nabycie jego na kożyść naszą ale okazało się że te nieruchomości na terenie Niemiec mają mieszkańców .Proszę o pomoc konsul Niemiecki nie jest mi wstanie pomóc dał mi listę adwokatów Niemieckich i niewiem jak mam dalej sobie poradzić.
Mam postanowienie Sądu Rejonowego z 2009 roku
Odpis aktu zgonu, urodzenia
Akt notarialny umowa dziedziczenia z 1998 roku sporządzona na terenie Niemiec przez spadkodawcę dla małrzeństwa Niemieckiego ale oni jego finansowo oszukali i wszystko przepisał na nas sąsiadów polaków w 2000 roku w testamencie sporządzonym u Notariusza. Proszę o pomoc jak mam nabyć spadek na terenie Niemiec .Polski adwokat pomóg nam w Polsce w Sądzie teraz szukamy pomocy adwokata który zna prawo spadkowe Niemieckie .:sad:

Więc macie stwierdzenie o nabyciu spadku po tej osobie? Czy w Niemczech również ktoś inny uzyskał takie stwierdzenie (Erbschein?). Przykładowo na podstawie tego wcześniejszego testamentu? Jeżeli tak, to trzeba złożyć wniosek o unieważnienie tego niemieckiego Erbscheinu. Jeżeli chodzi o nieruchomości, trzeba też zabezpieczyć się przed sprzedażą w trakcie postępowania przed niemieckim sądem przez wpisanie zastrzeżenia do księgi wieczystej. Później niemiecki sąd potwierdzi ważność polskiego stwierdzenia o nabyciu spadku. Na tej podstawie możecie zostać wpisani jako właściciele do księgi wieczystej. I tyle. Niestety jeżeli tam ktoś mieszka, to sama zmiana własności nie upoważnia do wyrzucenia tych ludzi na bruk. No ale będą musieli płacić za wynajem.

w tym roku wysłałam do 3 adwokatów w niemczech kopie dokumentów i obiecali zapoznać się ze sprawą ale żaden w chwili obecnej nie odezwał się a mineło pół roku. Zarejestrowałam się na forum i dostałam odpowiedż szybką od Pan i /a serdecznie dziękuję .Polski Adwokat dotarł do kopi dokumentów że 50% należy do nich a po śmierci całość nieruchomości.
W poniedziałek poszukam adwokata jeszcze raz na terenie Niemiec i napiszę wszystkie wskazówki. Jeszcze raz dziękuję za pomoc prawną.

kagwo77 napisał:
Więc macie stwierdzenie o nabyciu spadku po tej osobie? Czy w Niemczech również ktoś inny uzyskał takie stwierdzenie (Erbschein?). Przykładowo na podstawie tego wcześniejszego testamentu? Jeżeli tak, to trzeba złożyć wniosek o unieważnienie tego niemieckiego Erbscheinu. Jeżeli chodzi o nieruchomości, trzeba też zabezpieczyć się przed sprzedażą w trakcie postępowania przed niemieckim sądem przez wpisanie zastrzeżenia do księgi wieczystej. Później niemiecki sąd potwierdzi ważność polskiego stwierdzenia o nabyciu spadku. Na tej podstawie możecie zostać wpisani jako właściciele do księgi wieczystej. I tyle. Niestety jeżeli tam ktoś mieszka, to sama zmiana własności nie upoważnia do wyrzucenia tych ludzi na bruk. No ale będą musieli płacić za wynajem.
serdecznie dziękuję za pomoc prawną w poniedziałek jeszcze raz poszukam adwokata na terenie niemiec i napiszę wszystkie wskazówki .:D:ok:

Powrót