spadek nabyty przed ślubem

• Autor wątku Autor wątku agamarc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agamarc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam następującą sytuację: 2 lata przed moim ślubem mąż nabył mieszkanie w drodze spadku (babcia zmarła a matka i siostra mojego męża zrzekły się na jego rzecz tego spadku). Moje pytanie jest takie, czy gdyby mój mąż zmarł to ja mam jakies prawa do tego mieszkania? czy jego matka i siostra mają jakieś prawa?proszę o pomoc jak najlepiej to załatwić, abym po smierci męża, miała prawo do tego mieszkania??

1. mąż może zapisać mieszkanie w testamencie, na kogo będzie chciał - np. na ciebie
2. jesli nie macie dzieci, a nie bedzie testamentu, spadek po mężu dziedziczysz ty i jego rodzenstwo
3. jesli bedziecie mieli dzieci, to ty i dzieci
4. jesli mąż zapisze ci mieszkanie w testamencie, to spadkobiercom ustawowym bedzie przesyługiwał zachowek

ad. 2- ale czy to że siostra wczesniej się zrzekła tego mieszkania to nie ma znaczenia?
ad. 3 - zachowek -czyli?

2. nie zrzekła sie tego mieszkania, tylko zrzekła sie spadku po babci, a teraz to mieszkanie będzie częścią spadku po jej bracie
3. zachowek - Zachowek - Wikipedia, wolna encyklopedia
http://forumprawne.org/prawo-cywilne/144-spadek-zachowek.html
poczukaj na forum, dziennie jest kilka wątków o zachowku
a tak na szybko to ci powiem, że jak mąż zapisze wszystko na ciebie (a siostry nie wydziedziczy w testamencie) to siostrze męża będzie sie należeć połowa tego co by dostał, gdyby było dziedziczenie ustawowe

5. nie doczytałem dokładnie, ale tutaj zdaje się jeszcze matka męża będzie dziedziczyć
tzn. gdyby nie było testamentu, to dostajesz połowe, a tamte panie po 1/4

6. jesli bedzie testament i 100% na Ciebie
to matce i siostrze męża przysługuje prawo do zachowku - czyli połowa tego co by dostały, czyli dokładnie 1/8 (zakładam, że są pełnoletnie i zdolne do pracy)
roszczenie o zachowek przedawnia się po 3 latach od momentu otwarcia spadku

Ostatnia edycja:
Powrót