Spadek obciążony długiem

• Autor wątku Autor wątku Asanti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asanti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sprawa wygląda następująco. Teściowa zmarła. Spadku zrzekli się wszyscy spadkobiercy oprócz mojej córki na skutek fatalnego nieporozumienia i po części zaniedbania (pozostawienia sprawy na ostatnią chwilę) A więc. Nasza córka stała się jedynym spadkobiercą płowy 30 letniego, dwupokojowego mieszkania. Niestety na teściowej ciążyły długi zaopatrzone już klauzulą wykonalności. Córka więc przejęła spadek z dobrodziejstwa inwentarza (wyrok sądu zapadł). Niedawno otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu egzekucji wobec mojej córki. Podczas rozprawy o przyznanie spadku sędzina podkreśliła, że przejęcie spadku z dobrodziejstwa inwentarza powoduje odpowiedzialność do wartości inwentarza ale ze względu, że spadkobierczyni jest nieletnia (11 lat) nie muszę wykonać spisu inwentarza ponieważ jej odpowiedzialność ogranicza się wyłącznie do wartości inwentarza spadku a nie wartości inwentarza, który nabędzie po 18 roku życia. Pytanie moje brzmi na jakiej podstawie prawnej spoczywa na córce również klauzula wykonalności co skutkuje egzekucją. Nie otrzymaliśmy żadnego pisma z sądu, że klauzula wykonalności przejdzie ze zmarłego dłużnika wraz ze spadkiem na nieletnią córkę. Mamy zamiar wykonać spis inwentarza ale dlaczego komornik żąda na podstawie klauzuli wykonalności całości długu bez ograniczeń (dług przerasta trzykrotnie wartość spadku). Czy jest jakieś rozwiązanie?

A kto jest właścicielem drugiej połowy?

Co do komornika - przeciwegzekucja opcja szukaj.

Właścicielem drugiej połowy jest mąż zmarłej, jego też komornik ściga ale z tytułu wspólnoty majątkowej.

Jeżeli więc przeciwekzekucja, to czy mogę wystąpić przeciw wirzycielowi o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego, na podstwie którego prowadzona jest egzekucja. Wprawdzie moja córka przejęła spadek po teściowej ale z dobrodzejstwa inwentarza a więc dlaczego tytuł wykonawczy został przeniesiony na nią wraz z przejęciem spadku. Czy więc wierzyciel może tym tytułem dochodzić długo od nieletniej, która przejmując spadek po dłużniku odpowiada wyłącznie do wartości inwentarza, którego zresztą nie ma potrzeby sporządzania jak stwierdziła sędzina w sprawie spadkowej.

W przypadku Pańskiej córki tylko w części można uchylić tytuł wykonawczy. Z tego tytułu przysługuje Panu powództwo z art 840 i następne KPC. W pytaniach do komornika powinien Pan znalezć odpowiedz.

Asanti napisał:
S Nie otrzymaliśmy żadnego pisma z sądu, że klauzula wykonalności przejdzie ze zmarłego dłużnika wraz ze spadkiem na nieletnią córkę. Mamy zamiar wykonać spis inwentarza ale dlaczego komornik żąda na podstawie klauzuli wykonalności całości długu bez ograniczeń (dług przerasta trzykrotnie wartość spadku). Czy jest jakieś rozwiązanie?
Zażalenie na postanowienie sądu co do nadania klauzuli wykonalności.

Powrót