spadek obciążony hipoteką

• Autor wątku Autor wątku ankar2580
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ankar2580

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. W 2018 roku zmarła moja Mama, która zostawiła testament i spore długi. Mam brata, który razem ze mną został ujęty w testamencie jako spadkobierca. Razem z bratem posiadamy już spadek, każde z nas poi 1/8 domu (po zmarłym Tacie). Część brata obciążona jest hipoteką na kwotę około 60 tys. zł. Spadkiem jest dom, wyceniony na 294000 zł i długi (kredyty) na łączną kwotę około 100 tys. zł. Wolą Mamy było, aby sprzedać dom po Jej śmierci. Za życia Mamy dała Ona w formie gotówki i w formie spłacania kredytów za brata kwotę, którą Mama wyceniła na 136 tys. zł. Ponadto zaciągnęłam ja kredyt w wysokości 23 tys. zł dla Mamy (ponieważ sama była niewiarygodna dla banków), który praktycznie w całości został do spłaty przeze mnie. Wolą Jej było, aby po sprzedaży domu w pierwszej kolejności dać mi kwotę 159 tys. zł (136 tys. + 23 tys.), a z reszty spłacić kredyty, które zaciągnęła Mama za życia. Dodam, że po śmierci Mamy to ja spłacam zaciągnięte przez Nią kredyty. Brat jednak nie zgadza się na sprzedaż domu i nie płaci kredytów, a oboje mieszkamy w tym domu. Prawdopodobnie Sąd orzeknie, że cała część spadku po Mamie należy się mnie. Jednak wtedy cała wysokość kredytów przechodzi na mnie, domu nie mogę sprzedać, bo jest obciążony hipoteką, a nie mam z czego spłacać dłużej kredytów, bo jestem matką samotnie wychowującą dzieci.
Kolejną rozprawę mam na początku lutego i chcę wiedzieć czy mam się zgodzić na przyjęcie całej części po Mamie i w zasadzie, jakie mam wyjście z tej sytuacji, aby uniknąć płacenia tych kredytów. Dodam jeszcze, że mieszkanie z bratem i jego rodziną to walka o przetrwanie.
Proszę o pomoc

ankar2580 napisał:
Kolejną rozprawę mam na początku lutego i chcę wiedzieć czy mam się zgodzić na przyjęcie całej części po Mamie
To jest sprawa o dział spadku czy o stwierdzenie nabycia spadku? Z czyjego wniosku?

Powrót