spadek - od czego zacząć?

• Autor wątku Autor wątku Izabellaanna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Izabellaanna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Przeczytałam forum, ale nie znalazłam identycznej sytuacji jak moja - stąd więc nowy wątek.
Moi rodzice są współwłaścicielami działki. Mój tata zmarł w 1997 roku. Po jego smierci nie były składane żadne dokumenty w celu przekazania spadku. Nie był również sporządzony testament.
Moja mama żyje, ja jestem jedynaczką. Działka obejmuje powierzchnię 500 m2 i malutki domek w którym mieszka moja mama.
Ja postanowiłam wybudowac na tej działce większy dom. W tym celu chciałabym miec dokument potwierdzający częściową współwłasność działki - jak rozumiem będzie to 1/4 działki - pozostała część jest właśnoscią mojej mamy w wyniku dziedziczenia. Dokument potwierdzający współwłasność jest mi potrzebny do uzyskania kredytu hipotecznego na budowę domu.
Od czego zacząć?

Należy przeprowadzić postępowanie spadkowe - w sądzie lub u notariusza.

SĄD:
1) wniosek - wg wzoru dostępnego w sądzie - w ilości odpowiadającej ilości uczestników postępowania + 1
2) znak opłaty sądowej za 50 zł
3) odpis skrócony aktu zgonu spadkodawcy
4) odpisy skrócone aktów urodzenia (mężczyzn, niezamężnych kobiet) lub aktów małżeństwa (zamężnych kobiet) spadkobierców

Składasz do sądu rejonowego właściwego dla ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy. Czekasz na termin, rozprawa - przy prostej sytuacji - trwa chwilę, postanowienie uprawomacnia się 21 dni (lub, ew., 14).

plusy:
- taniej
- nie musicie w tej sytuacji być oboje obecni w sądzie

minusy:
- czeka się na termin rozprawy

NOTARIUSZ
Dokumenty jak w punktach 3 i 4 (akt zgonu i Twój dokument stanu cywilnego - w zależności od twego stanu cywilnego), umawiasz się z notariuszem, przychodzisz z mamą, płacisz, sporządza poświadczenie dziedziczenia.

 sporządzenie aktu poświadczenia dziedziczenia ustawowego lub testamentowego, uzupełniającego aktu poświadczenia dziedziczenia w zakresie spadkobierców dziedziczących gospodarstwo rolne  maksymalna stawka 50 zł
 sporządzenie protokołu dziedziczenia  maksymalna stawka 100 zł
 sporządzenie protokołu otwarcia i ogłoszenia testamentu  maksymalna stawka 50 zł
 sporządzenie zaświadczenia o powołaniu wykonawcy testamentu  maksymalna stawka 30 zł
 sporządzenie wypisu, odpisu lub wyciągu z akt notarialnych lub innego dokumentu  maksymalna stawka 6 zł za każdą rozpoczętą stronę

(§ 10a Rozporządzenia Rady Ministrów z 28.06.2004 w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej)

plusy:
- od ręki

minusy:
- drożej
- musicie być wszyscy osobiście

Z prawomocnym postanowieniem spadkowym lub poświadczeniem dziedziczenia możesz spokojnie wpisać się do księgi wieczystej.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pojawiło mi się od razu pytanie - na jakiej podstawie notariusz poświadcza dokumenty dziedziczenia? Bo jak rozumiem, sąd sprawdza wcześniej czy nie ma innych spadkobierców ? A jak robi to notariusz? Czy dokuemnty od niego są wiarygodnymi i czy nie okażą się nieważne po jakimś okresie czasu - np. wskutek zmiany przepisów?

Zarówno sąd jak i notariusz opiera się na oświadczeniach spadkobierców (wnioskodawców) co do istnienia innych spadkobierców (dzieci, małżonków rodziców itp). Złożenie fałszywego oswiadczenia jest również zagrożone odpowiedzialnością karną.
Dokumenty sporządzone przez notariusza sa tak samo wiarygodne jak dokumenty sądowe.

hola hola !

W mojej ocenie nie wybudujesz drugiego domu na tej działce ani też jej nie podzielisz.
Będziesz miała w niej udział.
Chyba że rozbudujecie maminy domek na dom z prawdziwego zdarzenia.

A czemuż nie wybuduję ??

fortunat napisał:
hola hola !

W mojej ocenie nie wybudujesz drugiego domu na tej działce ani też jej nie podzielisz.
Będziesz miała w niej udział.
Chyba że rozbudujecie maminy domek na dom z prawdziwego zdarzenia.

czy masz na myśli gabaryty działki czy jakieś inne przeszkody - prawne?

To czy wybudujesz czy też nie zależy od wielu czynników. Być może zbyt pochopnie wyrwałem się ze swoją oceną nie znając stanu faktycznego.
Tak, na pierwszy rzut działka jest zbyt mała abyś mogła spełnić wymogi prawa budowlanego (sąsiedzi - odległość od granicy) itp
Drugie interesujące w zasadzie zagadnienie jakie się jawi to takie iż działka jest zbyt mała aby wyodrębnić jakąś część, a to oznacza przymusową współwłasność.
Chodzi o to iż może być tak że będziecie współwłaścicielami gruntu i budynków posadowionych na nim. Ale w twoim przypadku jako że jesteś jedynaczką nie robi to różnicy. Na jakiś czas przynajmniej.

Hmm...powiem może tak: ja po prostu szukam najprostszej, najtańszej możliwości do tego aby wybudować na tej działce dom. Nie napisałam jednej bardzo ważnej rzeczy - moja mama jest w stanie oddać mi swoją część działki - nie chcę się jednak na to zdecydować bo w przypadku darowizny gdzie działka na dzień dzisiejszy warta jest ok. 400,500 tyś musiałabym zaplacić koszmarne pieniądze ( odsetki, opłaty skarbowe - nie wiem co to dokładnie miałoby być ale wiem że sporo by nas to kosztowało). Nie znam się też na prawie budowlanym i nie wiem czy mogłabym postawić dom na działce, której współwłaścicielem nie jestem - stąd też pomysł uzyskania prawa własności do części należącej mi się po tacie.
Budynek w którym mieszka moja mama jest budynkiem czasowo - mieszkalnym ( tak jest opisany w projekcie budowlanym) i zajmuje zaledwie 30 m2. Działka ma powierzchnię 580m2 i jest miejsce na zbudowanie domu - budowa domu była nawet w pewien sposób rozpoczęta ale nie została dokończona ze względu na śmierć taty. Niestety plany tego rozpoczętego domu są już nieaktualne - trzeba więc wyburzyć rozpoczętą część i rozpocząć już z nowymi planami.
Przepraszam że się tak rozpisałam, ale chciałam jasno nakreślić sytuację.
Jak wspomniałam szukam najprostszej drogi do pobudowania domu. To czy będę właścicielem części działki czy całej działki nie jest najbardziej istotne dla mnie. Chcę mieć tylko możliwości prawne do ropoczęcia budowy i uzyskania kredytu w banku....

TAk czy owak, by rozporządzać działką, należy przeprowadzić postępowanie spadkowe - lepiej w sądzie. Ponieważ sąd jedynie stwierdzi przyjęcię spadku wprost, mama - właścicielka nieruchomości w 1/2 oraz spadkobierca w 1/4 od całości może swoją własność darować Pani (bez podatku) zachowując spadkową 1/4, którą będzie mogła przekazać później.
Plany domu sie nie przedawniają - kończy się ważność pozwolenia na budowę.
Zewnętrzne granice domu nie mogą się znajdować bliżej do granicy działki (sąsiedzkiej) niż 4 m (3,80m od ściany bez okien).

co do podatku i oplat do darowizny działki o której mówisz ze wartość jest wysoka zwolnienie od podatku przysługiwało by Tobie na podstawie poniższej regulacji:

ustawa o podatku od spadków i darowizn (krąg najbliższych osob)

Art. 4a.
1. Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez
małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:
1) zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi
urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania
obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2–8 i ust.
2, a w przypadku nabycia w drodze dziedziczenia w terminie 6 miesięcy od
dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku,
z zastrzeżeniem ust. 2 i 4, oraz
2) udokumentują – w przypadku gdy przedmiotem nabycia tytułem darowizny
lub polecenia darczyńcy są środki pieniężne, a wartość majątku nabytego
łącznie od tej samej osoby w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym
nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych
ostatnio nabytych, przekracza kwotę określoną w art. 9 ust. 1 pkt 1 –
ich otrzymanie dowodem przekazania na rachunek bankowy nabywcy albo
jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowokredytową
lub przekazem pocztowym.
2. Jeżeli nabywca dowiedział się o nabyciu własności

czyli jak rozumiem..korzystając z następującego punktu w ustawie:
4) przy nabyciu w drodze darowizny - z chwilą złożenia przez darczyńcę oświadczenia w formie aktu notarialnego, a w razie zawarcia umowy bez zachowania przewidzianej formy - z chwilą spełnienia przyrzeczonego świadczenia; jeżeli ze względu na przedmiot darowizny przepisy wymagają szczególnej formy dla oświadczeń obu stron, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą złożenia takich oświadczeń;

w przypadku zgłoszenia w ciągu 6 miesięcy do US, jestem zwolniona z jakichkolwiek opłat?

jednocześnie korzystając z tego punktu:
1) (20) przy nabyciu w drodze dziedziczenia - z chwilą przyjęcia spadku;

dotyczy to częsci po tacie, gdzie takowego zgłoszenia w ciągu 6 miesięcy nie było, jestem zobligowana zapłacić podatek?

do natalie-s1959: z tymi granicami to chyba nie do końca jest tak:
Dom wybudujesz trzy metry od granicy działki - Prawo i wymiar sprawiedliwości - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

Powrót