Spadek od ojca którego nie znam.

• Autor wątku Autor wątku Zba1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zba1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam. Chciałbym się doradzić co zrobić w sytuacji kiedy umiera ojciec z którym nigdy nie miałem kontaktu.
Wyjaśnię:
Na początku marca 2022r, przyszło do mnie pismo z sądu położonego 120km od miejscowości w której mieszkam z wezwaniem na posiedzenie które odbędzie się 29marca 2022r. Moja rola to świadek, ale widzę że są też jeszcze 4 inne osoby i do tego zostało mi przesłany odpis aktu zgonu osoby o imieniu które podaję jako imię ojca. Zadzwoniłem do mamy i potwierdził wszystkie dane, a więc imię jego ojca, datę i miejscowość urodzenia. W tym zawiadomieniu było jeszcze roszczenie jakiejś giełdy papierów wartościowych na kwotę 4tys zł. Pojechałem na to posiedzenie i spotkałem tam kobietę, która była żoną ojca. Gdy na sali Sąd mnie pytał czy jestem synem zmarłego to odpowiedziałem że z tego co się dowiedziałem to tak, gdyż ja tego człowieka nie znałem, nigdy go nie widziałem, nie rozmawiałem itd. Dowiedziałem się że powinienem w takim przypadku zabiegać o adwokata bo przywrócenie terminu na odrzucenie spadku jest dosyć zawiłe. Byłem na poradzie prawnej w urzędzie, ale niczego mądrego się nie dowiedziałem a dziś mi przyszło postanowienie. Oczywiście żadnego uzasadnienie i nawet mój wniosek o zwrot kosztów podróży został oddalony. Jakie to polskie prawo spadkowe jest zrąbane, nie dość że koleś nigdy się mną nie interesował, nie płacił alimentów to jeszcze narobił długów za które niby ja mam zapłacić. Napisałem w piątek wniosek o ustanowienie adwokata z urzędu do tej sprawy, ale jak dostałem to postanowienie to teraz nie wiem czy nie napisać wniosku o przywrócenie terminu. Sędzina powiedziała mi że mam miesiąc na to, a tu już po paru dniach dostaję postanowienie. Poradźcie proszę co zrobić wpierw.

Ponieważ nie widzę edycji postu, dopiszę tylko że zadłużenie jest z 2004 roku w wysokości 2320 zł i do tego jest dołączony Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z 4 lutego 2005 roku. Czy to trochę nie jest pojechane? 18-letnie zadłużenie zostało wyciągnięte i teraz aktywowane. ręce opadają. Czytałem o zadłużeniach i przedawnieniu to najwyższy termin to było 6 lat, a tu po 18 latach się upominają.

Generalnie dług po tylu latach może być już przedawniony co jednak nie oznacza, że nie jest dziedziczony. Nie napisał Pan o w jakiej sprawie Pana wezwanie i o jakiej treści postanowienie Pan otrzymał, nie nadpisał Pan także kiedy zmarł Pana ojciec.

Ojciec zmarł 28.01.2021r
Wezwany byłem jako uczestnik w rozprawie z wniosku Giełda praw Majątkowych Vindexus S A, celem nabycia spadku po ojcu.
Teraz sprawdziłem dokładnie to co przyszło i to tylko postanowienie o oddaleniu mojego wniosku o zwrot kosztów podróży. Czyli chyba mam jeszcze 2 tygodnie na ogarnięcie tego.

Jeżeli o śmierci dowiedział się Pan dopiero w marcu tego roku to termin na złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku jeszcze nie upłynął (termin wynosi 6 miesięcy od dnia pozyskania informacji o tym, że jest się spadkobiercą). Może Pan złożyć przed notariuszem oświadczenie o odrzuceniu spadku a następnie złożyć je do sądu w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku. Poza tym samo przywrócenie terminu nie jest w ogóle możliwe, jedyną opcją pozostaje uchylenie się od skutków niezłożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku (art. 1019 kc).
Przepis prawny:
art. 1015 Kodeks cywilny
§ 1. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.
§ 2. Brak oświadczenia spadkobiercy w terminie określonym w § 1 jest jednoznaczny z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Przepis prawny:
art. 640 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Oświadczenie o prostym przyjęciu spadku lub z dobrodziejstwem inwentarza albo o odrzuceniu spadku może być złożone przed notariuszem lub w sądzie rejonowym, w którego okręgu znajduje się miejsce zamieszkania lub pobytu składającego oświadczenie. Notariusz lub sąd prześle niezwłocznie oświadczenie, wraz z załącznikami, do sądu spadku.
§ 2. Oświadczenia, o których mowa w paragrafie pierwszym, mogą być również składane w sądzie spadku w toku postępowania o stwierdzenie praw do spadku.
Przepis prawny:
art. 641 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku powinno zawierać:
1) imię i nazwisko spadkodawcy, datę i miejsce jego śmierci oraz miejsce jego ostatniego zamieszkania;
2) tytuł powołania do spadku;
3) treść złożonego oświadczenia.
§ 2. Oświadczenie powinno również zawierać wymienienie wszelkich wiadomych składającemu oświadczenie osób należących do kręgu spadkobierców ustawowych, jak również wszelkich testamentów, chociażby składający oświadczenie uważał je za nieważne, oraz danych dotyczących treści i miejsca przechowania testamentów.
§ 3. Przy oświadczeniu należy złożyć wypis aktu zgonu spadkodawcy albo prawomocne orzeczenie sądowe o uznaniu za zmarłego lub o stwierdzeniu zgonu, jeżeli dowody te nie zostały już poprzednio złożone.
§ 4. Jeżeli oświadczenie złożono ustnie, z oświadczenia sporządza się protokół.

Witam, ale w jaki sposób ja udowodnię (bo gdzieś słyszałem że trzeba udowodnić) że o śmierci ojca dowiedziałem się dopiero w marcu 2022r czyli rok i dwa miesiące po śmierci?. Mam tu co prawda jeszcze jeden dokument który jest zatytułowany: Złożenie wykazu inwentarza z dnia 03.03.2022r, wnioskodawca Vindexus a uczestnicy to dwóch synów, córka i żona zmarłego, nie ma mojego imienia i nazwiska. Tam jest wpisane że żona zmarłego nabyła po nim 32,32zł z dobrodziejstwem inwentarza. Czy ten dokument będzie wystarczającym dowodem na to że nie byłem świadom śmierci ojca? Co da wywalczenie przez tą firmę sprawy jeśli żona zmarłego będzie musiała oddać 32zł a inni niczego nie dostali, to niczego nie będą musieli spłacać?

Ostatnia edycja:
Powrót