Spadek odrzucony - spadek nabyty

• Autor wątku Autor wątku gobelin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gobelin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
W 2013 roku zmarła moja mama po której odrzuciłam spadek z uwagi na długi i brak aktywów.
W 2020 roku moja ciotka przeprowadziła postępowanie spadkowe po mojej babce i dziadku w którym sąd przyznał pozostałą po dziadkach działkę Ciotce i nieżyjącej już od kilku lat mojej matce. Na tym się sprawa zakończyła. Moje pytanie brzmi czy skoro odrzuciłam spadek w 2013 r to o ten przyznany już pośmiertnie mojej mamie w 2020 mogę się starać?
Czy odrzucenie spadku obejmuje obecne i przyszłe aktywa czy tylko aktywa na dzień śmierci?
Czy jeśli mogę starać się o spadek to czy przyznanie go spowoduje, że również wszystkie kiedyś zaciągnięte przez moją mamę zobowiązania przejdą na mnie?

Dziękuję

gobelin napisał:
Czy odrzucenie spadku obejmuje obecne i przyszłe aktywa czy tylko aktywa na dzień śmierci?
Generalnie dziedziczenie (masa spadkowa) obejmuje całą sytuację majątkową spadkobiercy (z pewnymi wyjątkami ale nie dotyczącymi pani pytania). Ta działka (udział w działce) należał już pierwotnie do masy spadkowej pozostawionej przez pani mamę, nie ma tu 'przyszłych aktywów'. Może Pani spróbować uchylić się od oświadczenia o odrzuceniu spadku jeżeli złożyła je Pani pod wpływem błędu (np. właśnie co do składu masy spadkowej). Takie uchylenie się możliwe jest tylko przed sądem - składane jest przed sądem i wymaga zatwierdzenia przez sąd spadku. Jeżeli są zatwierdzi uchylenie się od skutków otworzy się termin do złożenia oświadczenia co do przyjęcia spadku wprost, przyjęcia z dobrodziejstwem inwentarza lub odrzucenia spadku.

Ostatnia edycja:
Powrót