Spadek osobowy ubezpieczeniowy?

• Autor wątku Autor wątku chelse
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chelse

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
Mam problem i prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości.
Mam 19 lat , gdy miałem 15 zmarł mój ojciec. Ojciec był osobą pracująca i posiadał wlasna dzialalnosc gospodarczą. Wczoraj rozmawiałem z dziadkiem , który mi powiedzial , że przysługuje dla mnie jakiś spadek z tego co sie domylsam jest to z ubezpieczenia. Dziadek powiedzial mi ze moge odebrac te pieniadze gdy skoncze 21 lat ... Czy tak rzeczywiscie jest ??? Czy też mogę się ubiegać o te pieniądze teraz , gdyż jestem już osobą pełnoletnią. Jeśli mogę to co muszę posiadać.???
I co zrobić , gdzie się udać , jakie dokumenty musze mieć??
Pozdrawiam

Prawdopodobnie tata ufundował Ci polisę zaopatrzenia dzieci, świadczenie miało być płatne gdy ukończysz 21 lat. Poszukaj w papierach taty, może znajdziesz jakieś kwity PZU z zapłaconą składką, w ten sposób ustalisz numer polisy. Jeżeli nic nie znajdziesz zwróć się do PZU Na Życie SA o wypłatę świadczenia. Oni powinni Ciebie także zawiadomić. Jeżeli ustalisz że polisa była to nic nie podejmuj bez uprzedniej porady miejscowego prawnika który prowadzi sprawy posagowe.

znaczy troszke to tez nie do końca tak ponieważ z tego co wiem mama moja dostała połowe tej kwoty oraz ja mam dostać połowę , prosze o zrozumienie . Nie znam się na tym . Powiedz mi czy to jest to o czym myślisz?

Pewnie to nie było ubezpieczenie a lokata bankowa, tata mógł zarządzić aby była wypłacona po połowie Tobie i Twojej mamie. Dlaczego nie zapytasz się mamy konkretnie ile otrzymała i z jakiego tytułu

Bo mama mi nic o tym nie mówila , tylko dowiedziałem się od dziadka. I nie wiem czemu trzyma to w tajemnicy.

A więc dowiedziałem się ,że jest to z tytulu ubezpieczenia w PZU. Tylko nie moglem znaleźć tych dokumentów z tego co wiem to jest posagowe. a Dzowniłem do pzu to jakaś ciemnota mi powiedziala ze przepadło... Możliwe to jest??? , a to jest na mnie.

A więc jeśli to jest tzw. ubezpieczenie posagowe to Ty byłeś osobą uposażoną, uprawnioną do odbioru świadczenia. Jeżeli powiedzieli Ci że się nie należy, to polisa została odnaleziona, wobec tego masz prawo żądać wydania decyzji i wówczas zorientujesz się co było na polisie i jakie są Twoje szanse.

Slav dzięki za pomoc byłem w PzU i się wszystko dowiedziałem , niestety ta polisa jest na 6 lat i dopiero za 2 lata bede mogl odebrać :( . A ta babka co mowila ze przepadło to głupia , wzielem dokumenty pzu i pojechalem tam podałem numer pani a ona mi mowi ze to nie ten , a na drugim papierze byl inny zacyznajacy sie na 3 jak ona mi powiedziałą podalem numer wszystoko gra i wszystko jasne :P

Powrót