Spadek otrzymany w gotówce

• Autor wątku Autor wątku Wiktor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiktor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szybkie i pilne pytanie czy ktoś wie co ze spadkiem jak się otrzymało jakąś kwote pieniędzy w czystej gotówce?

Chodzi o to że darowiznę wiadomo trzeba wpłaty na konto ale w sprawie spadku nigdzie nie znalazłem czy muszę to wpłacić na konto i zgłosić do spadku czy mogę po prostu zgłosić że otrzymałem np 20 tys zł w spadku w gotówce.

Ojciec zmarł i zostawił gotówkę teraz trzeba to zgłosić do masy spadkowej czy wystarczy, że zgłoszę to jako gotówkę czy musi to być przepuszczone przez jakieś konto dodam że nie można tego zrobić bo te pieniądze już zostały wydane

Proszę o pilną pomoc

I jeszcze jedna sprawa.
Pozostał w spadku dom jest nieduży i w zasadzie do remontu ale chyba najlepiej byłoby go sprzedać. Tu jest problem bo nie płaci się podatku od spadku w pierwszej linii, ale gdy chce się sprzedać dom to już obowiązuje podatek 19%

Można go uniknąć jak:

1. nie sprzeda się domu przez 5 lat czyli sprzeda później lub
2. jest się tam zameldowanym przez min 12 miesięcy

Teraz jest tak:

dwoje rodzeństwa jedno- brat jest tam zameldowane wiec może sprzedać swoją połowę domu (teoretycznie, bo nikt nie kupi domu z drugim zameldowanym współwłaścicielem)

Drugi spadkobierca nie może sprzedać bez płacenia podatku... chyba że się tam zamelduje i będzie mieszkał przez rok od uprawomocnienia wyroku.

Czy jest jakieś wyjście żeby sprzedać dom wcześniej i nie płacić fiskusowi?

Podpowiedź jedną chyba znam czyli:

zrzec się na rzecz tego co może sprzedać dom już teraz bo mieszka w nim (jest zameldowany) ponad 12 miesięcy a potem ten (który wziął cały dom) sprzedaje go i daje darowizną już samą gotówkę (połowę) i ta jest nie opodatkowana w pierwszej linii.

Pytanie brzmi jak się zabezpieczyć prawnie przed tym żeby w razie różnych przypadków - śmierć, kłótnia, inne sprawy losowe czy nie wiem nawet jakie nie spowodowały, że ta połowa należnej kwoty jednak trafi do pierwszego spadkobiercy?

Czy weksel , pożyczka czy jakaś umowa nie mam pojęcia. Zaufanie zaufaniem ale przypadki w życiu są różne dlatego pytam czy ktoś ma pomysł jak to można by rozwiązać może inny sposób...?

Powrót