Spadek - pismo do sądu

• Autor wątku Autor wątku Densho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Densho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry. Potrzebuje pomocy. Muszę w ciągu tygodnia napisać pismo do sądu - odpowiedź w sprawie odrzucenia spadku. Muszę napisać, że odrzucam spadek w całości i załatwię oświadczenie u notariusza i dostarczę je w późniejszym czasie. Proszę o pomoc.

Nie rozumiem twojego postępowania. Skoro sąd zajmuje się wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku, to po co potrzebny notariusz? Przecież to kosztuje i trzeba załatwić kwity. Wystarczy, że swoją wolę przekażesz w sądzie.
Kiedy spadek został otwarty lub kiedy dowiedziałaś się o powołaniu do dziedziczenia.

wiegol napisał:
Nie rozumiem twojego postępowania. Skoro sąd zajmuje się wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku, to po co potrzebny notariusz? Przecież to kosztuje i trzeba załatwić kwity. Wystarczy, że swoją wolę przekażesz w sądzie.
Kiedy spadek został otwarty lub kiedy dowiedziałaś się o powołaniu do dziedziczenia.

Pismo dostałam we wtorek (3.10.2023 r.), osoba z długami zmarła w roku 2020. Jestem kolejnym "pokoleniem", które dostało pismo (moje siostry też dostały).

Więc odrzuć spadek w sądzie, wystarczy złożenie oświadczenia swojej woli i będzie bez opłat. O ile nie upłynął termin na odrzucenie (biegnie od dnia kiedy dowiedziałaś się o powołaniu).

wiegol napisał:
Więc odrzuć spadek w sądzie, wystarczy złożenie oświadczenia swojej woli i będzie bez opłat. O ile nie upłynął termin na odrzucenie (biegnie od dnia kiedy dowiedziałaś się o powołaniu).

Mogę napisać tak?
"Oświadczam, że zamierzam odrzucić w całości spadek po.... i wnoszę o odebranie ode mnie przez Sąd oświadczenia o odrzuceniu spadku po wyżej wymienionym zmarłym"
Jeśli inaczej należy to napisać, proszę o pomoc.

Powrót