Spadek po 22 latach

• Autor wątku Autor wątku patrycja.kaczmarekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycja.kaczmarekk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
W 2001 roku zmarła moja babcia.
Posiadała ona dom i gospodarstwo rolne, 10ha ziemi. Miała 5 dzieci
Dom po śmierci babci zamieszkuje jej syn oraz użytkuje gospodarwto rolne.
Sprawy spadkowe nigdy nie zostały prawnie uregulowane ale chciałabym się za to zabrać.
Jestem wnuczka mojej babci.
Związku z tym mam pytanie " czy coś się należy po babci mojemu tacie"?
Czy wuja- który mieszka w domu po babci może zasiedlić nieruchomości? I ziemię?

P.s dodadam że nie wiem czy wuja nie "narobił długów. Co w takiej sytuacji?

Od czego zacząć?

Jeśli w chwili śmierci babci dziadek już nie żył, a babcia nie pozostawiła testamentu, to ustawowo dziedziczą dzieci w równych częściach, czyli każde po 1/5.

Jeśli wujo "narobił długów" to są to wyłącznie jego długi.
Do masy spadkowej wchodzą jedynie ewentualne długi babci.

Jeśli wszyscy spadkobiercy są zgodni to można sporządzić u notariusza akt poświadczenia dziedziczenia.
Ewentualnie przeprowadzić postępowanie spadkowe przed sądem.

Najpierw zacząłbym od czegoś prostszego czyli od sprawdzenia księgi wieczystej albo wypisu z rejestru gruntów tej nieruchomości na której stoją/stały zabudowania po babci.
Może okazać się że babcia przekazała gospodarstwo rolne synowi jeszcze przed śmiercią a przez to nie weszło ono w skład jej spadku.

Czy babcia zmarła przed dniem 14 lutego 2001 r.?

Napewno nie było przepisane za jej życia. Umarła dokładnie 14 listopada 2001

Napewno nie było przepisane za jej życia. Umarła dokładnie 14 listopada 2001

Skoro Twoja babcia zmarła po 13 lutym 2001 to znaczy że Twój tata na pewno jest uprawniony do ustawowego dziedziczenia gospodarstwa rolnego. - Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 31 stycznia 2001 r. sygn. akt P. 4/99.

Mimo wszystko radzę sprawdzić księgę wieczystą nieruchomości aby chociaż pośrednio upewnić się czy postępowanie spadkowe nie zostało już przeprowadzone w przeszłości bez wiedzy Twojego ojca a ponadto czy tylko babcia była jedyną właścicielką a nie wspólnie dziadek i babcia.

Następnie Twój ojciec może złożyć do Sądu Rejonowego właściwego rejonem dla ostatniego miejsca zamieszkania babci wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po jego matce na podstawie ustawy.

Po uprawomocnieniu się stwierdzenia nabycia spadku powinien złożyć zeznanie podatkowe SD-3 do urzędu skarbowego właściwego dla miejsca położenia nieruchomości wchodzących w skład spadku.

Jednocześnie powinien złożyć do Wydziału Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego wniosek KW-WPIS o dokonanie wpisu nowych właścicieli w miejsce zmarłej matki.

Następnie powinien zaproponować bratu prowadzącemu gospodarstwo rolne odkupienie swojego udziału w gospodarstwie rolnym.

Jeżeli to się nie uda wtedy powinien złożyć do sądu wniosek o dział spadku z żądaniem spłaty swojego udziału w gospodarstwie rolnym przez brata prowadzącego gospodarstwo rolne.

W obydwu przypadkach należy domagać się zabezpieczenia spłaty poprzez ustanowienie hipotek na udziałach w nieruchomościach nabytych przez brata od Twojego ojca.

Powrót