spadek po babce na rzecz ojca, bark postępowania ucieczką przed komornikiem?

• Autor wątku Autor wątku andrzejwysok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzejwysok

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam!Zamierzam założyć sprawę w imieniu mojej małoletniej córki o stwierdzenie nabycia spadku po babce na rzecz jej ojca. Sprawa spadkowa nie została przeprowadzona z obawy przed komornikiem, który jest z powodu alimentów na inne dzieci. Spadkodawczyni zmarła trzy lata temu. Jej syn (ojciec mojej córki) jest jedynym spadkobiercą własnościowego mieszkania i reszty majątku. Na sprawie alimentacyjnej twierdzi, że to nie jego mieszkanie a jedynie je użytkuje. To samo potwierdza prokuratura w sprawie o fałszywe zeznania. Czy słusznie?
1. Czy ojciec może odrzucić ten spadek czy z racji upływu trzech lat od śmierci spadkodawcy musi go przyjąć?

2. Czy jeśli spadek zostanie odrzucony to komornik może wystąpić o odrzucenie takiego postanowienia z racji działania w złej wierze na rzecz wierzycieli?

3. Czy jeśli spadek zostanie odrzucony to wówczas dziedziczą wnuki po zmarłej babce? I czy w równych częściach? Czy moja córka brałaby udział w takim spadku skoro urodziła się już po śmierci babki?

4. Czy w razie gdyby spadek dostali wnuki to czy mieszkanie można sprzedać gdy jest w nim zameldowany ich ojciec?

5. Jakie dokumenty muszę złożyć aby założyć sprawę o nabycie no właśnie czy tylko o stwierdzenie nabycia spadku? Czy będą potrzebne dokumenty ze spółdzielni mieszkaniowej potwierdzające własność mieszkania? Na jakiej podstawie mogę się o nie ubiegać?

6. Może są podstawy prawne by sprawą zainteresował się urząd skarbowy? Choćby z racji niezapłaconego podatku.

Ostatnie już pytanie:
7. Jedynie ZUS wie o śmierci spadkodawcy. Czy ksero aktu zgonu wystarczy instytucjom by np. wygasły umowy zmarłej z telefonią, gazownią itd., których rachunki nadal przychodzą na zmarłą?

Ad 1
Spadek już został przyjęty wprost, bez ograniczenia odpowiedzialności za długi. Jak rozumiem bowiem spadkobierca nie złożył żadnego oświadczenia w tym zakresie, a zatem stosujemy kodeks cywilny, który przewiduje taki skutek.

ad 2, 3, 4
Spadek nie został odrzucony.

ad 4
Zgodnie z prawem mieszkanie można sprzedać z zameldowaną osobą w środku, z tym, że raczej nikt takiego mieszkania nie kupi, bo kupujący będzie chciał mieć mieszkanie bez lokatorów.

Ad 5
Do wniosku o stwierdzenie nabycia spadku po babci przez jej dzieci (i/lub męża) potrzebny jest oryginał odpisu aktu zgonu, oryginały odpisów aktów urodzenia dzieci (i/lub oryginał odpisu aktu małżeństwa - jeśli babcia była zamężna w chwili śmierci).
Musi tez pani uzasadnić interes prawny córki w żądaniu stwierdzenia nabycia spadku. Należy po prostu w uzasadnieniu wniosku napisać, że córka jest spadkobierczynią spadkobiercy ustawowego. Ponadto na jej rzecz zostało od spadko biercy ustawowego zasądzone alimenty, których nie spłaca, w związkuz czym istnieje konieczność egzekucji z mieszkania spadkodawczyni, które wchodzi w skład spadku.

ad 6
urząd skarbowy radziłby zostawić.

ad7
ksero aktu zgonu może nie wystarczyć, mają bowiem prawo domagać się oryginału (prawo o aktach stanu cywilnego mówi, że stan cywilny - czyli też śmierć czy urodzenie, można udowodnić za pomocą jedynie odpisów z tych aktów, to jest ich oryginałów).

Dziękuję!Spadkobierca nic nie załatwiał w związku ze śmiercią swojej matki, bo tak mu jest pod każdym względem wygodnie. Mieszka sobie jak lord a mieszkania formalnie nie ma. Nic nie stoi jako jego własność czy majątek. Wszysko jest tak jaj w chwili śmierci jego matki, o której wie jedynie ZUS.
Mam jeszcze pytanie. Kilka miesięcy temu dowiedziałam się od sąsiadów spadkodawcy i spadkobiercy, że syn stosował wobec matki przemoc fizyczną i psychiczną. Nie odwiedzał schorowanej staruszki w szpitalu, głodził ją w domu. Pomocy społecznej "wystawiał ją do okazania" w przedpokoju wcześniej zamawiał wizytę fryzjerki i kosmetyczki w domu, by zajęły się estetyką kobiety. Czy wobec tego w postępowaniu sądowym można go uznać za osobę niegodną i starać się o przejście spadku na jego dzieci?

Powrót