spadek po babce na rzecz ojca, bark postępowania ucieczką przed komornikiem?

• Autor wątku Autor wątku andrzejwysok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzejwysok

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam!Zamierzam założyć sprawę w imieniu mojej małoletniej córki o stwierdzenie nabycia spadku po babce na rzecz jej ojca. Sprawa spadkowa nie została przeprowadzona z obawy przed komornikiem, który jest z powodu alimentów na inne dzieci. Spadkodawczyni zmarła trzy lata temu. Jej syn (ojciec mojej córki) jest jedynym spadkobiercą własnościowego mieszkania i reszty majątku. Na sprawie alimentacyjnej twierdzi, że to nie jego mieszkanie a jedynie je użytkuje. To samo potwierdza prokuratura w sprawie o fałszywe zeznania. Czy słusznie?
1. Czy ojciec może odrzucić ten spadek czy z racji upływu trzech lat od śmierci spadkodawcy musi go przyjąć?

2. Czy jeśli spadek zostanie odrzucony to komornik może wystąpić o odrzucenie takiego postanowienia z racji działania w złej wierze na rzecz wierzycieli?

3. Czy jeśli spadek zostanie odrzucony to wówczas dziedziczą wnuki po zmarłej babce? I czy w równych częściach? Czy moja córka brałaby udział w takim spadku skoro urodziła się już po śmierci babki?

4. Czy w razie gdyby spadek dostali wnuki to czy mieszkanie można sprzedać gdy jest w nim zameldowany ich ojciec?

5. Jakie dokumenty muszę złożyć aby założyć sprawę o nabycie no właśnie czy tylko o stwierdzenie nabycia spadku? Czy będą potrzebne dokumenty ze spółdzielni mieszkaniowej potwierdzające własność mieszkania? Na jakiej podstawie mogę się o nie ubiegać?

6. Może są podstawy prawne by sprawą zainteresował się urząd skarbowy? Choćby z racji niezapłaconego podatku.

Ostatnie już pytanie:
7. Jedynie ZUS wie o śmierci spadkodawcy. Czy ksero aktu zgonu wystarczy instytucjom by np. wygasły umowy zmarłej z telefonią, gazownią itd., których rachunki nadal przychodzą na zmarłą?

1. odrzucic można do 6 miesiecy od smierci spadkodawcy, wiec w zasadzie go przyjął
2. patrz pkt. 1
3. patrz pkt. 1
4. patrz pkt. 1
5. niech się wypowie ktoś bardziej obeznany
6. jakiego podatku??
7. najlepiej zapytać w "telefonii" i "gazowni"

pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź! Spadkobiercy ustawa nie zwalnia od zapłaty podatku od spadku, gdyż spadkodawca zmarł w 2006 r czyli jeszcze przed jej wejściem w życie. Dlatego podatek jest niezapłacony a powinien. Tyle, że sprawa spadkowa nie jest przeprowadzona, nie ma postanowienia nabycia spadku a więc jest ucieczka przed zapłatą od tego spadku, tak to rozumiem.

Dokumenty: akt zgonu spadkodawcy, akt urodzenia spadkobiercy.
Nie trzeba składać dokumentów dotyczących własności rzeczy - ta kwestia nie jest rozpoznawana w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku.

Dziękuję! Jeszcze chciałam zapytać. Świadkowie - sąsiedzi twierdzą, że syn znęcał się nad swoją chora matką (spadkodawcą), głodził ją oraz stosował przemoc fizyczną. Nie odwiedzał jej w szpitalu. Dowiedziałam się o tym kilka miesięcy temu. Czy wobec tego można go w postępowaniu uznać za niegodnego spadku i starać się o przejście spadku na wszystkie jego dzieci?

Powrót