Spadek po babci.... Krok po kroku jak to zalatwic

• Autor wątku Autor wątku dawidek45
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rozumiem że cały czas mowa o zaświadczeniach o tym że podatek od spadku po zmarłej [imie i nazwisko] nie należy się?

w moim urzędzie jest coś takiego:wniosek o wydanie zaświadczenia Z tytułu nabycia spadku/ darowizny....

jestem już skołowany. Jako wnuczek jestem "zstepny" razem z moim bratem a wujek ( jako syn babci) jest wstępny?

Dzieci, wnuki i prawnuki zmarłej spadkodawczyni to są jej zstępni (w języku potocznym częściej mówi się: potomkowie).

Natomiast, rodzice, dziadkowie i pradziadkowie zmarłej spadkodawczyni to są jej wstępni (w języku potocznym: przodkowie).

czyli jednak wszyscy zstępni :) super dzięki za pomoc.

A co mam zrobić jeżeli ojciec biologiczny babci jest nie znany i nie ma imienia w akcie urodzenia babci? Zostawić wolne pole czy wpisać nieznany?

W polu uwag napisać że: Nie uzupełniłem imienia ojca spadkodawczyni ponieważ wg. aktu urodzenia był nieznany.

Jak wygląda podpisanie tych dokumentów? Sd-z2 podpisać ma wujek/ brat pomimo że ja jestem w tej sprawie ich pełnomocnikiem? Tak samo z tym zaświadczenie o darowiznie/ spadku?

jutro mam wizytę w urzędzie i nie wiem czy mam dziś jechać po podpisy do rodziny czy podpisać samemu powołując się na notarialne pełnomocnictwo. Gdzieś obiło mi się o uszy że podpis ma być wujka/brata a ja jako pełnomocnik mogę to tylko złożyć a nie podpisywać....

Zgłoszenia SD-Z2 oraz wnioski o wydanie zaświadczeń podpisuje pełnomocnik pod warunkiem że z treści pełnomocnictw wynika że jest umocowany do dokonania takich czynności oraz że forma ich udzielenia spełnia wymogi ustawy ordynacji podatkowej (a co do tego mam wątpliwości).
Dlatego bezpieczniej aby złoszenia SD-Z2 i wnioski o wydanie zaświadczeń były podpisane we własnym imieniu przez każdego z podatników czyli Ciebie, Twojego brata i wujka a Ty je dostarczysz do urzędu skarbowego przy okazji składania swojego własnego zgłoszenia SD-Z2 i wniosku. Jeśli w urzędzie skarbowym upewnisz się jednak że udzielone Tobie pełnomocnictwa (w formie aktu notarialnego) są wystarczające to będziesz mógł potem odebrać gotowe zaświadczenia w imieniu brata i wujka.

w tym wniosku dokonuje zapisu że chodzi mi o zaświadczenie ze podatek po zmarłej się nie należy. Ale tam jest jeszcze coś takiego: zaświadczenie zostanie przedłożone w.... W celu....
Ja to potrzebuje do notariusza ale nie wiem kto kupi działkę to nie wiem jaki to będzie notariusz.... Narazie tego nie wypełniłem bo nie wiem o co chodzi....

Można napisać ogólnie: Zaświadczenie zostanie przedłożone w kancelarii notarialnej w celu zbycia udziałów w nieruchomości nabytych w spadku.

Podepnę się, bo też jestem na etapie wypełniania formularza do US i pytanie ....czy muszę podawać numer księgi wieczystej dziedziczonej działki i domu?

Wszystko poszło jak należy. Mało tego, znalazł się odrazu kupiec na działkę. Jaki będę musiał zapłacić podatek od wzbogacenia jeśli sprzedam działkę? Notariusz z którym się kontaktowałem twierdzi że żadnego podatku po sprzedaży działki nie mam do zapłaty i nie wypełniam żadnego pitu do US.... Czy to prawda?

Powrót