Spadek po Babci

• Autor wątku Autor wątku illus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

illus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Przyjąłem spadek po zmarłej Babci jednak pojawił się problem. Moja babcia ma 4 dzieci. W testamencie były podane 4 osoby - moja matka, Ja, ciotka i jej mąż. Pozostali bracia nie zostali ujęci. wiec każdy dostał po 1/4, natomiast bracia zostali pominięci, Nie mieli zastrzeżeń co do testamentem. Teraz po tygodniu dowiaduję się ze moją ciotka i jej bracia wytaczają sprawę przeciwko mnie o zachowek. Tzn Ciotka tylko o koszty napraw tego domu z ostatnich 10 lat.

miałem poradę u prawnika za całe 150 zł in on Stwierdził ze mają prawo. Tylko dziwi mnie to ze mogą pozwać tylko mnie. Potrzebuje porady czy prawnik i nieszczęsna rodzina maja rację i mogą mnie pozwać. Nie stać mnie na taki proces.

Jeżeli cię pozwą a maja takie prawo to nieszczęsny będziesz Ty

Jeśli od chwili oficjalnego otwarci i ogłoszenia testamentu minęło mniej jak 5 lat, to jak najbardziej mogą cię pozwać o zachowek. Podejrzewam, że udział jaki odziedziczyła ciotka całkowicie wyczerpie jej roszczenia o zachowek i nic ona nie wywalczy. Dwaj pominięci synowie spadkodawcy, jeśli nie otrzymali wcześniej darowizn wyczerpujących roszczenie o zachowek (choćby i 50 lat temu) są na wygranej pozycji.
Formalnie mogą pozwać tylko ciebie, jednak zgodnie z art. 922 par 3 kc obowiązek zaspokojenia roszczeń o zachowek wchodzi w skład długów spadkowych, a art. 1034 w par 1 kc stanowi, że do czasu działu spadku spadkobiercy za długi spadkowe odpowiadają solidarnie. Tak więc nawet jeśli jako jedyny zostanie zobowiązany do zapłaty zachowku, to na podstawie art 1034 par 1 kc będziesz mieć regres do pozostałych spadkobierców (będziesz mógł ich pozwać). Jeśli chcesz tego uniknąć wnieś sprawę o dział spadku, wówczas za długi spadkowe (w tym zachowek) będziesz odpowiadać tylko proporcjonalnie do otrzymanego udziału (art.1034 par 2 kc).
Wiele szczegółów znajdziesz w przyklejonym na początku działu poradniku spadkobiercy/spadkodawcy. Link masz tu: https://forumprawne.org/prawo-spadkowe/335124-poradnik-spadkobiercy-spadkodawcy-przeczytaj.html

Powrót