spadek po bezdzietnej ciotce

• Autor wątku Autor wątku slawomir k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slawomir k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,mam taki oto problem.Siostra mojej matki zakupila mieszkanie w ktorym mieszkala razem ze swoim bratem,a jeszcze wczesniej z ich zmarlym ojcem.Po kilku latach wyszla za maz i mieszkala dalej wspolnie z mezem i bratem.Malzenstwo to bylo bezdzietne.W grudniu ubieglego roku ciotka zmarla po dlugiej chorobie nie spisujac testamentu.W chwili obecnej jest spor w rodzinie komu nalezy sie to mieszkanie,moja matka chce aby zgodnie ze slowna ostatnia wola zmarlej mieszkanie przeszlo na brata,natomiast druga siostra wraz z drugim bratem chce aby to mieszkanie przepisac na jej corke i syna drugiego brata.Moze to troche zawile,ale licze ze ktos poradzi co robic.

Jeżeli nie było testamentu to mieszkanie dziedziczy wdowiec po zmarłej ciotce. A co on z tym dalej zrobi i komu przepisze to jego sprawa.

slawomir k napisał:
Moze to troche zawile,ale licze ze ktos poradzi co robic.
Przeprowadzic sprawe spadkową - w pierwszej kolejnosci do dziedziczenia powołany będzie jednak mąż ciotki. o ile jeszcze żyje...

Maz jeszcze zyje i wyraza chec przekazania mieszkania na brata zmarlej,z ktorym to wspolnie mieszkali i mieszkaja

I ciagnac watek dalej,dopytam szanownych forumowiczow czy fakt ze ciotka nabyla mieszkanie kilka lat przed slubem z wlasnych srodkow ma jakis wplyw na dziedziczenie przez jej meza.Druga jakby strona tego sporu twierdzi ze mezowi zmarlej nalezy sie tylko 25%

Z Poradnika spadkobiercy:
Jeżeli spadkodawca:
nie ma: dzieci, rodziców
ma: małżonka
to dziedziczy:
- 1/2 małżonek spadkodawcy,
- 1/2 rodzeństwo spadkodawcy w częściach równych.

Mam podobny problem: żona mojego wujka zmarła bezpotomnie i zostawiła część spadku po mężu, który częściowo podzielono na członków rodziny , a została 2/12 po ciotce. Najbliższymi spadkobiercami są 4 bratanice, jedna zmarła. Czy na miejsce zmarłej bratanicy spadkobiercami są jej dzieci? Czy do spadku przystąpić ma bratanica, która niedawno sprzedała swoje udziały masy spadkowej? Czy nabywca udziałów ma prawo nabyć udziały po naszej cioci? I jeszcze jedno pytanie: Podział sądowy masy spadkowej był w 1992roku. Czy możemy starać się jeszcze przejąć sądownie te udziały, czy już przeszły one na skarb państwa?
Każdą informację przyjmę z podziękowaniem - Helena

Czy na miejsce zmarłej bratanicy spadkobiercami są jej dzieci?
Tak.
Czy do spadku przystąpić ma bratanica, która niedawno sprzedała swoje udziały masy spadkowej?
Tak, o ile jest powołana do dziedziczenia.
Czy nabywca udziałów ma prawo nabyć udziały po naszej cioci?
Tak. O ile właściciel chce je sprzedać.
Czy możemy starać się jeszcze przejąć sądownie te udziały, czy już przeszły one na skarb państwa?
Tak, poprzez zniesienie współwłasności. Lub notarialnie o ile panuje zgoda pomiędzy zbywcą i nabywcą.

Wiegol! Bardzo dziękuję za ekspresową odpowiedź.
Serdeczne pozdrowienia Tobie ślę

W sprawie dziedziczenia udziałów po stryjence, która zmarła kilka lat po swoim mężu, mam wiele wątpliwości. Proszę o dalszą pomoc informacyjną: muszę dołączyć akta zgonu stryjenki, stryja i akt ich małżeństwa...
Jak załatwić zezwolenie sądowe na uzyskanie aktów potrzebnych do sprawy? Czy napisać wniosek do sądu o wydanie takiego zezwolenia bez dołączania aktów potencjalnych spadkobierców? Czy zawrzeć prośbę o uzyskanie aktów w jednym wniosku? Czy opisywać koligacje rodzinne spadkobierców łącznie z z przypuszczalnymi udziałami na poszczególnych spadkobierców? Czy można taką sprawę załatwić u notariusza? Kiedy zrzec się udziałów na syna, w trakcie sprawy? Czy mogę zaznaczyć, że właśnie moje udziały chcę scedować na syna?
Jeśli ktoś może mi pomóc, bardzo proszę o informacje na powyższe pytania.
Pozdrawiam Helena

Powrót