Spadek po bogatym wuju, niejasna sytuacja

• Autor wątku Autor wątku Cosn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cosn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Cześć, opisze sytuacje.
Zmarł moj bardzo zamożny wuj. Nie miał dzieci, rodzeństwa ani żony. Jego rodzice nie żyją. Nasza rodzina jest bardzo mała - zostałam tylko ja, moj kuzyn i siostra matki mojego wuja.
Drzewo wygląda tak:

Moj nieżyjący dziadek (brat matki zamożnego wuja i brat żyjącej ciotki)
|
Moja nieżyjąca mama
|
Ja

Moj nieżyjący wujek (brat matki zamożnego wuja i brat żyjącej ciotki)
|
Moj nieżyjący wujek
|
Moj żyjący kuzyn

Wiem, ze po zamożnym wujku na pewno dziedziczy moja ciotka, dla której mój wuj był siostrzeńcem.
I tutaj moje pytanie:
Czy biorąc pod uwagę, ze jestem zstepnym mojego dziadka i mojej mamy, ja również dziedziczę po wujku?
Normalnie po wuju, zaraz obok ciotki, która jest siostrą matki mojego wujka, dziedziczyłby również moj zmarły dziadek (ktory był bratem matki zamożnego wuja) i jego tez zmarły brat.
Później w linii po dziadku byłaby moja matka, która również zmarła. Zostałam ja.
U kuzyna sytuacja jest analogiczna (mam nadzieje, ze jest to czytelne).
Czy wraz z kuzynem „dogoniłam” żyjąca ciotkę w linii dziedziczenia?
Z góry dziekuje za odpowiedz.

Cosn napisał:
Czy biorąc pod uwagę, ze jestem zstepnym mojego dziadka i mojej mamy, ja również dziedziczę po wujku? Czy wraz z kuzynem „dogoniłam” żyjąca ciotkę w linii dziedziczenia?
Jeżeli wujek nie pozostawił testamenty to tak - Pani wraz z pani kuzynem oraz ciotką dziedziczycie w częściach równych na podstawie ustawy ponieważ jesteście zstępnymi dziadków spadkodawcy.
Przepis prawny:
art. 934 Kodeks cywilny
§ 1. W braku zstępnych, małżonka, rodziców, rodzeństwa i zstępnych rodzeństwa spadkodawcy cały spadek przypada dziadkom spadkodawcy; dziedziczą oni w częściach równych.
§ 2. Jeżeli któreś z dziadków spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które dotyczą podziału spadku między zstępnych spadkodawcy.
§ 3. W braku zstępnych tego z dziadków, który nie dożył otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada pozostałym dziadkom w częściach równych.

Powrót