Spadek po bracie ciotecznym/kuzynie mojego ojca

• Autor wątku Autor wątku Reums
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Reums

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji odnośnie dziedziczenia spadku w tak dalekiej linii pokrewieństwa jaką jestem.
Mianowicie jakiś czas temu zmarł Brat cioteczny/Kuzyn mojego ojca zostawiając po sobie między innymi długi. Z tego co udało mi się dowiedzieć każda linia pokrewieństwa zrzekła się spadku u notariusza. Mój ojciec również był u notariusza i zrzekł się tego spadku.

Czy w takim przypadku ja jako tak dalekie pokrewieństwo mogę być pociągnięty do dziedziczenia tego spadku? Notariusz powiedział mojemu tacie jedynie, że dobrze by było żeby złożyć ale nie wskazał jednoznacznie czy muszę czy nie. Od zrzeknięcia się przez mojego tatę dodatkowo minęło już 6 miesięcy ale w ja żadnego pisma odnośnie dziedziczenia spadku nie dostałem. Jedynie o tym że mój tato się zrzekł.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc

Należy Pan do zstępnych dziadków spadkodawcy więc może Pan odpowiadać. Może Pan złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku w terminie sześciu miesięcy od dnia kiedy dowiedział się Pan o swoim powołaniu do spadku (czyli od dnia kiedy dowiedział się Pan o odrzuceniu spadku przez swojego tatę - niekoniecznie musi być to ten sam dzień kiedy pana tata złożył oświadczenie ponieważ o złożeniu oświadczenia mógł się Pan dowiedzieć później). Jeżeli minęło sześć miesięcy od kiedy dowiedział się Pan o odrzuceniu spadku przez pana tatę to jest Pan spadkobiercą.

Dziękuję za informację.

Pismo o odrzuceniu przez mojego tatę spadku otrzymałem drogą pocztową i odebrałem ten list ale niestety gdzieś się zawieruszył i nie jestem w stanie tego pisma odnaleźć. Wiem tylko że odebrałem te pismo jeszcze w tym roku. Czy bez tego pisma mogę iść do notariusza i zrzec się spadku lub też uzyskać informację kiedy taki list był do mnie wysłany/odebrany?

Reums napisał:
Czy bez tego pisma mogę iść do notariusza i zrzec się spadku lub też uzyskać informację kiedy taki list był do mnie wysłany/odebrany?
Może Pan na poczcie ustalić kiedy przesyłka została odebrana. Oświadczenie złożone po terminie nie odnosi skutków prawnych.

Na poczcie raczej nie będą posiadali takiej informacji :(
Czy jeżeli udam się do notariusza bez tego listu będzie on w stanie sprawdzić kiedy takie pismo otrzymałem ?

Reums napisał:
Na poczcie raczej nie będą posiadali takiej informacji
Czy jeżeli udam się do notariusza bez tego listu będzie on w stanie sprawdzić kiedy takie pismo otrzymałem ?
Jeżeli informację wysłał notariusz listem zwykłym to może wiedzieć ewentualnie kiedy została przesyłka nadana ale nie kiedy została odebrana.

Powrót