spadek po bracie czyli była ojcowizna

• Autor wątku Autor wątku cypriam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cypriam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
po smierci ojca gospodarstwo przeszlo na 6 osób. Dwie z nich zatrzymały swoją część, trzy zrzekły się ojcowizny na rzecz czwartej. Z tym że ta czwarta osoba tez zmarła. Pytanie brzmi: czy jeżeli te dwie osoby które zachowały swoja część spadku po ojcu, dziedziczą na równo z tymi co się zrzekły swojej ojcowizny? Wiem, że zawiła sprawa, ale mam nadzieję, że ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć na moje pytanie. Z góry dziękuję.

Ta osoba czwarta zmarła przed uprawomocnieniem się działu spadku po ojcu? Jakiś testament spisała? Kto jest po niej spadkobiercą ustawowym?

osoba, która zmarła nie miała rodziny, oprócz rodzeństwa czyli pozostałe pięć osób. Ojciec zmarł koło 10 lat temu. Nie wiem, czy się uprawomocniło, ale zanim brat zmarł, mówił, że nie może póki co sprzedać gospodarstwa, wiec chyba do końca sprawy nie były załatwione. W urzędach jest przez to straszne zagmatwanie.

sprawa zapewne nie jest zawila, ale trzeba znac podstawowe fakty. Pewnie nie bylo dzialu spadku i sami sobie podzieliliscie grunty. Zreszta to bez roznicy.
Po bracie - jesli dziedziczy rodzenstwo - to wszyscy po rowno. nie ma znaczenia czy sie zrzekali wczesniej spadku po ojcu, czy nie - to nowe otwarcie spadku i nowi spadkobiercy.

Dziękuję bardzo za informacje. Pozdrawiam.

Powrót