Spadek po bracie,proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku ania21212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania21212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zmarł mój brat w 2005 roku.Jeszcze nie założyłam sprawy spadkowej.Pozostawił testament w formie aktu notarialnego w którym całość spadku przepisał na mnie.
Miał żonę która zmarła przed nim,byli w separacji.Z tego małżeństwa ma córkę która mieszkała na stałe w Kanadzie i tam zmarła,też przed nim.Córka posiada dwóch synów którzy mieszkają zagranicą adresów oraz imion i nazwisk nie znam.Chcę założyc sprawę spadkową. Kto ma pierwszeństwo dziedziczenia skoro sama jestem na testamencie notarialnym
,czy musze odszukać jego dalszą rodzine, skoro nie posiadam adresów?
Czy musze podac w skład spadku moje rodzeństwo?Mam siostrę.Jakie dokumenty potrzebuję?I jak powinien wyglądac wniosek?
Dziekuję za pomoc.

1. tak musi pani wezwać na sprawę te osoby z Kanady, jeśli pani nie ustali ich adresów i nie ma danych, to będzie pani musiała ponieść koszty ogłoszenia w prasie, są to różne kwoty w zależności od tego, jaka to bedzie gazeta;
2. pani będzie spadkobierczynią po ogłoszeniu testamentu i wydaniu postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku;

wzorów jest wiele, są wszędzie, to najbardziej popularny wniosek

Dla wnuków zmarłego - tych z Kanady - sąd ustanowi kuratora. Będą mieli 3 lata na wysunięcie roszczenia o zachowek.

natalie:

jakiego kuratora???

Art. 672. Jeżeli zapewnienie nie było złożone albo jeżeli zapewnienie lub inne dowody nie będą uznane przez sąd za wystarczające, postanowienie w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku może zapaść dopiero po wezwaniu spadkobierców przez ogłoszenie.

Art. 673. Ogłoszenie powinno zawierać:

1) imię, nazwisko, zawód oraz ostatnie miejsce zamieszkania spadkodawcy;

2) datę śmierci spadkodawcy;

3) wskazanie majątku pozostałego po spadkodawcy;

4) wezwanie, aby spadkobiercy w ciągu sześciu miesięcy od dnia wskazanego w ogłoszeniu zgłosili i udowodnili nabycie spadku, gdyż w przeciwnym razie mogą być pominięci w postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku.

Art. 674. § 1. Ogłoszenie powinno być umieszczone w piśmie poczytnym na całym obszarze Państwa i podane publicznie do wiadomości w miejscu ostatniego zamieszkania spadkodawcy na tym obszarze, w sposób w miejscu tym przyjęty.

§ 2. Jeżeli wartość spadku jest nieznaczna, sąd może zaniechać umieszczenia ogłoszenia w piśmie.

Art. 675. Po upływie sześciu miesięcy od daty ogłoszenia sąd wyznaczy w celu rozpoznania zgłoszonych żądań rozprawę, na którą wezwie także osoby, które zgłosiły żądanie i podały miejsce zamieszkania.

Art. 676. Jeżeli w ciągu sześciu miesięcy od dnia ogłoszenia o wezwaniu spadkobierców nikt nie zgłosił nabycia spadku albo, zgłosiwszy je, nie udowodnił go na rozprawie, sąd wyda postanowienie stwierdzające nabycie spadku przez spadkobierców, których prawa zostały wykazane, a w ich braku - przez Skarb Państwa jako spadkobiercę ustawowego.

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, mam jeszcze pytanie, skoro nie wiem gdzie w Kanadzie zmarła córka to jak wyciągnąc akt zgonu?

nie trzeba wyciągać aktu zgonu, wystarczy że pani napisze, iż zmarła, pozostawiła po sobie dzieci, które nie są znane pani i tyle, Sąd będzie wiedział co ma robić;

kuratora nie ustanowi, bo to nie ten problem, w razie czego Sąd będzie panią wzywał do uzupełnienia braków formalnych;

to jest tryb postępowania nieprocesowego, więc Sąd tutaj dużo działa sam z siebie

Powrót