spadek po bracie

• Autor wątku Autor wątku spensu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spensu

Użytkownik
Odpowiedzi
179
Witam. Mój brat przed śmiercią odpisał swoje mieszkanie na trech braci i siostrę.(darowizna) Testament został złożony u notariusza. Jeden z braci robi wszystko, aby testament jak najdłużej nie został odczytany. Dowiedziałem się, że chce on podważyć testament, aby uzyskać większą cześć dla siebie, gdyż przez ostatni miesiąc życia nieboszczyka opiekował się nim. Moje pytanie brzmi: Czy brat ma prawo podważyć testament? Jeśli tak, to czy da się jakoś przeszkodzić mu w tym?

Testament nie jest darowizną.:)
Istotne jest jaki czas upłynął od spisania testamentu do śmierci Pańskiego brata.
W jakim stanie zdrowia fizycznego i psychicznego znajdował się Pański brat.
Każdy ze spadkobierców może domagać się podważenia testamentu lecz wynik zależy od okoliczności faktycznych.

2 miesiące upłynęło od spisania testamentu. Brat chorował na raka, ale był w pełni świadomy gdy spisywał testament.

Jeżeli był świadomy - musi to potwierdzić dokumentacja lekarska.
Notarisz który spisywał testament - także.

No więc jeżeli dokumentacja lekarska to potwierdzi i notariusz także, to brat ma szanse podważyć testament i upomnąć się o większą część? Reszta rodzeństwa jest zgodna co d podziału i chce jak najszybciej załtwić formalonośći w celu sprzedaży mieszkania.

Na to pytanie nie da się odpowiedzieć. Wszystko zależy od okoliczności. Postepowanie spadkowe to jedno a dział spadku to inna sprawa. W pańskiej sytuacji sprzedaż mieszkania może się "przeciągnąć" z powodu dlugotrwałego postępowania w sądzie.

Powrót