M
Megan1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Zmarła moja ciotka.Była panną, bezdzietną i nie posiadała rodzeństwa. Ojciec ciotki zmarł gdy miała 4 lata. Nie posiadał innych dzieci. Matka ciotki ponownie wyszła za mąż ale ojczym ciotki zmarł kilkanaście lat temu, nie pozostawił po sobie żadnych dzieci, o rodzeństwie ojczyma nic mi nie wiadomo.Matka ciotki po śmierci męża przeprowadziła postępowanie spadkowe.W 2009 r. zmarła matka mojej ciotki , po jej śmierci ciotka przeprowadziła postępowanie spadkowe i jako jedyny spadkobierca odziedziczyła cały majątek rodziców (a właściwie już tylko po matce).Moja zmarła ciotka była córką siostry mojej babki. Wiem, że matka mojej zmarłej ciotki posiadała czworo rodzeństwa ( w tym moja babka już nie żyjąca)Oprócz mojej babki było jeszcze troje rodzeństwa. Dwoje z nich nie żyje. Nic mi nie wiadomo na temat ich ewentualnych rodzin oraz czwartego z rodzeństwa. Moja zmarła ciotka również nic o nich nie wiedziała, ani jej matka ani ona nie miała żadnych informacji na ich temat, od momentu wyjazdu ciotki wraz z rodzicami z rodzinnej miejscowości ( było to ok. 1950 r. ) Ciotka zmarła " nagle" nie zostawiając testamentu.Ja miałam zawsze bliski kontakt z ciotką a ostatnio więzy te jeszcze się zacieśniły gdyż ciotka po śmierci swojej matki została sama i ja dużo jej pomagałam( miała ponad 60 lat). Zamierzała sie przeprowadzić się do mnie, a swoje mieszkanie zapisać w testamencie dla mnie. Niestety nie zdążyła. Po śmierci ciotki szpital w którym zmarła powidomił mnie o jej śmierci, gdyż innych krewnych nie posiadała. Ja dokonałam pochówku ciotki.
Chciałam zapytać czy w opisanym stanie faktycznym jako jedyna znana krewna ciotki mam prawo dziedziczenia spadku po zmarłej ciotce.
Proszę o jakieś informacje bo nie wiem co mam dalej robić. Po ciotce zostało mieszkanie własnościowe i nie wiem jak mam dalej z nim postępować Poradźcie coś, proszę.
Chciałam zapytać czy w opisanym stanie faktycznym jako jedyna znana krewna ciotki mam prawo dziedziczenia spadku po zmarłej ciotce.
Proszę o jakieś informacje bo nie wiem co mam dalej robić. Po ciotce zostało mieszkanie własnościowe i nie wiem jak mam dalej z nim postępować Poradźcie coś, proszę.