Spadek po cudzoziemcu w Polsce 2

• Autor wątku Autor wątku Kasia333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasia333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moja matka, obywatelka brytyjska zostawiła w spadku mnie i bratu mieszkającymi w Anglii mieszkanie w Polsce.
W Anglii spadkobiercy dostali z sądu Probate - dokument stwierdzający nabycie spadku.
Sprawa jest w sadzie polskim juz przez dwa lata i nic sie nie dzieje. Adwokat mówi, ze sad nie ma instrukcji odnoszacych sie do Probate i sprawa czeka.
Musze placic za utrzymanie mieszkania a nie mam pieniedzy. Nie moge rowniez dostac pieniedzy z zamrozonego konta bankowego.
Czy jest jakies rozwiazanie?

Re: Spadek po cudzoziemcu w Polsce

Nie, takie orzeczenie nie podlega uznaniu w Polsce. Przyczyną tego jest fakt, iż polskim sądom przysługuje jurysdykcja wyłączna dla rozpoznawania spraw (w tym także spadkowych) dotyczących nieruchomości położonych w Polsce, co oznacza, że nie są uwzględniane żadne obce rozstrzygnięcia ich dotyczące.

W tej sytuacji nie można się ubiegać o uznanie takiego stwierdzenia nabycia spadku, lecz konieczne jest złożenie do polskiego sądu (sąd rejonowy miejsca położenia nieruchomości) wniosku o stwierdzenie nabycia spadku po tym Angliku, ale nie dotyczącego całego spadku, lecz ograniczonego do tej nieruchomości.

Powrót