spadek po dziadkach

• Autor wątku Autor wątku k@mil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k@mil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Mam pewien problem:

Właścicielami domu w którym mieszkam wraz z moimi rodzicami sa moi niezyjący dziadkowie. Reszta rodzeństwa mojej matki nie chce tego domu. Waz z rodzicami dokonaliśmy już pewnych remontów i napraw. Jednakże nie wiemy czy jest on nasz ? według prawa jest on teraz własnością moich rodziców? co jeśli chcieli by oni przepisać ten dom na mnie? jakie były by koszta- chodzi mi o ewentualny podatek od darowizny. jakie sa niezbedne dokumenty i procedura by ten dom stal sie moją własnością. Wspomne tylko że dziadkowie przed smiercią oznajmiali wszystkim swoim dziecią że życza sobie by stał sie on moja własnosnia

Jeżeli nie było testamentu, to po (w uproszczeniu) dziadkach dziedziczy Pana matka wraz z rodzeństwem.

Po pierwsze matka powinna wystąpić z wnioskiem o dział spadku do sadu, lub dokonać go umową u notariusza. Przy czym jeżeli zgoda między spadkobiercami jest i jest plan podziału, to przy złożeniu wniosku do sadu płacimy tylko 300zł. Jeżeli rodzeństwo się zgodzi, żeby cały dom przypadł matce, co więcej nie będzie chciało spłat, to było by najprościej. Wtedy matka mogłaby dokonać darowizny na rzecz pana.

a w myśl przepisów musiałbym zapłacic podatek od darowizny- gdyby moja matka go przepisała na mnie? ile on wynosi?

Jeśli w przeciągu miesiąca poinformuje Pan Urząd Skarbowy o darowiźnie, będzie Pan, jako członek najbliższej rodziny, zwolniony z tegoż podatku.

ale problem w tym że dziadkowie umarli w 2002 roku i nikt sie nie zajoł sprawą domu. jaki jest dokładny tok postepowan które musze zrobić, i czy będe zmuszony do pacenia podadtku od darowizny?

Powrót