spadek po dziadkach

• Autor wątku Autor wątku VaDeRoS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VaDeRoS

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam

Ponieważ nie znalazłem wątku który by sie pokrywał a podobnych jest dużo, pozwolę sobie na nowy post

Sprawa wygląda tak w 2003 zmarł mój dziadek w 2007 marcu babcia. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego po dziadku.

1. Jak sprawdzić czy pozostawili testament (dziadek i babcia)
2. Czy nam jako wnukom należy sie jakiś spadek po nich
3. Czy, jeżeli nic nam nie zapisali albo zapisali tylko części z nas to reszta może sie ubiegać o spadek
4. Czy ja jako wnuk mogę wystąpić o podział masy spadkowej
5. Jakie prawa przysługują nam wnukom??
6. Czy w związku z tym że pracowaliśmy u nich na gospodarce możemy dochodzić jakiś roszczeń
7. Jakie mamy prawa, gdzie szukać kogo pytać ???

1. Ten kto jest w posiadaniu testamentu powinien zgłosić się z nim do sądu;
2. to zależy czy wasi rodzice żyją, jak tak to oni dziedziczą a nie wnuki;
3. jeżeli zapisali w testamencie, to reszta może domagać się zachowku (więcej o zachowku na forum);
4. najpierw musi być nabycie spadku (będzie wiadomo kto dziedziczy i w jakim udziale) później będzie podział;
5. patrz pkt. 2, wnuki wchodzą po swoich rodzicach w miejsce spadkobiercy;
6. chyba , że dziadkowi mieli jakieś długi wobec was, wtedy można je zgłosić do spadku;
7. patrzy wyżej; rodzinę :)

dziękuję za odpowiedz
zrozumiałem z tego (proszę mnie poprawić jeżeli źle to zrozumiałem) że w przypadku kiedy dzieci dziadków żyją to nam jako wnukom prawnie nic nie przysługuje. I nawet jeżeli ja otrzymam w testamencie spadek po Babci to reszta mojego rodzeństwa nie może ubiegać sie o zachówek

jeżeli całość przypadnie panu w testamencie to inni spadkobiercy pominięci w testamencie mogą domagać się zachowku - spadkobiercy to tak jak mówiłem dzieci lub wnuki.

ChrisYS bardzo sensownie odpowiedział, ale może zbyt skrótowo.
Jeśli jest jakiś testament, to są wyznaczeni spadkobiercy i oni dziedziczą (osoby bliskie spadkodawcy mają prawo do zachowku). Jeśli nie ma testamentu, to dziedziczenie jest ustawowe i w pierwszym rzędzie do spadku powołany jest małżonek i dzieci spadkodawcy. Dopiero w dalszej kolejności zstępni (bo np. jedno z dzieci zmarło i pozostawiło swoje dzieci).

Powrót