Spadek po dziadku ,dziedziczenie długu a wnuczki

• Autor wątku Autor wątku macieh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macieh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dwa miesiące temu zmarł dziadek pozostawiając nie duży domek na małej działce.Gdy okazalo się ze dziadek ma dług w postaci 50 000 ,żona (moja babcia )odrzuciła spadek,dzieci dziadka także odrzuciły.Ja też odrzuciłem, ale czytałem że moje dziecko odziedziczy za dobrodziejstwem inwentarza.Co się stanie z długiem jeżeli zostanie tylko moja siostra i moje dziecko?(Dokumenty potwierdzające dług dziadek dostał od komornika).

Poza odrzuceniem istnieje także zrzeczenie się spadku - wtedy "przerywa się łańcuszek dziedziczenia".
Poza tym przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza oznacza, że za uspadkowane długi odpowiada się jedynie do wysokości otrzymanego spadku.
Ponieważ nieletni ZAWSZE dziedziczy z dobrodziejstwem inwentarza, reszta spadkobierców przyjmuje spadek na tych samych warunkach.
Opłaca się to robić w przypadku gdyby wartość spadku przewyższała wysokość zadłużenia.

Jeżeli odrzuciłem spadek to czy ewentualna egzekucja (części długu mojego dziecka) nastąpi z części odziedziczonego spadku czy zostanie wstrzymana do czasu kiedy z dziecka będzie mógł komornik "ściągnąć" dług? (Spadek jest moim zdaniem dwukrotnie większy niż dług ).

Powrót