spadek po dziadku i problemy z tym związne

• Autor wątku Autor wątku JaroZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JaroZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
temat skasowany, nikt nie umial mi podać sensowną odpowiedź, no cóż jakie forum tacy fachowcy ;]

Moim zdaniem nie ma sie czego bac. Jest jedna kwestia, ktora moze byc dla Panstwa klopotliwa,ale o tym napisze pozniej. Z tego co Pani napisala, to wydziedziczenie jest skuteczne jak najbardziej i dzieci z pierwszego malzenstwa dziadka nic nie "dostana" w ramach spadku. Mam tylko jedno pytanie- czy wydziedziczone zostaly tylko dzieci dziadka z pierwszego małzenstwa, czy tez dalsze pokolenia, czyli wnuki? Pytam o to dlatego, ze w Kodeksie Cywilnym jest nastepujacy art ( 1011): Zstepni wydziedziczonego zstępnego są uprawnieni do zachowku, chociażby przezyl on spadkodawce". Czyli jezeli zostaly wydzieczone tylko dzieci bez wnukow to wnukom nalezy sie zachowek.

[cytat="M..."]Moim zdaniem nie ma sie czego bac. Jest jedna kwestia, ktora moze byc dla Panstwa klopotliwa,ale o tym napisze pozniej. Z tego co Pani napisala, to wydziedziczenie jest skuteczne jak najbardziej i dzieci z pierwszego malzenstwa dziadka nic nie "dostana" w ramach spadku. Mam tylko jedno pytanie- czy wydziedziczone zostaly tylko dzieci dziadka z pierwszego małzenstwa, czy tez dalsze pokolenia, czyli wnuki? Pytam o to dlatego, ze w Kodeksie Cywilnym jest nastepujacy art ( 1011): Zstepni wydziedziczonego zstępnego są uprawnieni do zachowku, chociażby przezyl on spadkodawce". Czyli jezeli zostaly wydzieczone tylko dzieci bez wnukow to wnukom nalezy sie zachowek.[/cytat]

No właśnie też nad tym myślałem i nie są. Tylko dzieci. Ale dziadek nie znał nawet swoich wnuków tamtych, najprawdopodobniej nie wiedział o ich istnieniu. No coś mi się wydaje, że mogą być problemy.
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedź.

ja tez mam problem jesli chodzi o spadek...w lutym zmarl dzidek a tata mojego taty.zostawil samochod i nadal nim jezdzimy.czy mozna jakos przerejestrowac samochod bez sprawy spadkowej, tata ma jeszcze 5 rodzenstwa i babcia zyje tyle tylko ze bylo powiedziane ze samochod bedzie nalezal do taty???

[cytat:2pck7y8p] czy mozna jakos przerejestrowac samochod bez sprawy spadkowej [/cytat:2pck7y8p]
Nie można.

[cytat:2pck7y8p] tata ma jeszcze 5 rodzenstwa i babcia zyje tyle tylko ze bylo powiedziane ze samochod bedzie nalezal do taty??? [/cytat:2pck7y8p]
"Było powiedziane" to za mało. Ewentualnie testament ustny - art. 952 KC - ale musi on spełniać konkretne warunki.

[cytat="Tomu"][cytat:21jeftcy] czy mozna jakos przerejestrowac samochod bez sprawy spadkowej [/cytat:21jeftcy]
Nie można.

[cytat:21jeftcy] tata ma jeszcze 5 rodzenstwa i babcia zyje tyle tylko ze bylo powiedziane ze samochod bedzie nalezal do taty??? [/cytat:21jeftcy]
"Było powiedziane" to za mało. Ewentualnie testament ustny - art. 952 KC - ale musi on spełniać konkretne warunki.[/cytat]ale czy rodzina powinna sie od tego odpisac???a ile kosztuje taka sprawa spadkowa??

wpis - 50 zł - wniosek o stwierdzenie nabycia praw do spadku;

umowa o dział spadku - ruchomość - wystarczy umowa w formie pisemnej

Powrót