spadek po dziadku z USA

• Autor wątku Autor wątku andrew53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrew53

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, proszę o poradę czy mam szansę cokolwiek odzyskać.
Miałem dziadka który mieszkał i zmarł w Bostonie w 1992 roku, mieszkał tam ze swoją drugą żoną (z którą nie miał dzieci). Z pierwszego małżeństwa dziadek miał dwie córki, moja mama i ciocia która w latach 80-tych zostawiła swojego męża i dorosłe już dzieci i wyjechała do USA, zamieszkała tam z moim dziadkiem i jego żoną.Dziadek zostawił po sobie duży dom, w którym ciocia z wdową po dziadku(będę później ją opisywał jako babcię) mieszkały do 2008, kiedy to ciotka ciężko zachorowała.Ciocia miała tu w Polsce dwie córki i syna, gdy zachorowała córki poleciały po nią do Stanów i przywiozły ją wraz z oszczędnościami jakie miała w Banku, zostawiając tam babcię która była już w podeszłym wieku. Syn ciotki został w tej sytuacji pokrzywdzony bo siostry nie podzieliły się tym co przywiozły, więc kilka miesięcy później jako ten troskliwy wnuczek sprowadził do siebie babcię z USA.Nie wiem jak to zrobił i załatwił ale dom w Bostonie sprzedał jeszcze za życia babci(zmarła w zeszłym roku), ciocia zmarła rok wcześniej.W całej tej sytuacji moja mama nie dostała ani złotówki, w zeszłym roku mama zmarła, w 2008 roku gdy ciotka z babcią wróciły do Polski, moja mama była pogrążona w żałobie po tacie, nie miała głowy do tego by upominać się o swoje po dziadku.Tym bardziej początkowo babcia cały czas mówiła że mamie należy się część domu po dziadku, później ten wnuk stopniowo ograniczał odwiedziny mojej mamie, tłumacząc że babcia coraz gorzej się czuje i nie chce być odwiedzana.

Proszę o zainteresowanie moim tematem, oraz o radę jakie czynności powinienem podjąć.

Powrót