Spadek po kuzynce

• Autor wątku Autor wątku aaisab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aaisab

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Czy możliwy jest spadek po Kuzynce która nie miała dzieci ani meża , mieszkała u mnie w domu przez ostatnie 5 lat była obłoznie chora.Ja się nią opiekowałam.U mnie w domu miała tylko dożywocie .A jej jedynym majątkiem było tylko 28 ar ziemi.Od jej smierci mineły juz 3 lata a ja dalej płace podatek od tej ziemi.W sadzie mi powiedzieli ze do tego kawałka ziemi ja nie mam nic bo jestem za daleka rodzina .A należa ojciec jej który dawno nie żyje a jak miał dzieci to jego dzieci.Czy moze jest jakies rozwiązanie tej sprawy?

Jeżeli ojciec kuzynki był bratem Pani matki lub ojca to w pierwszej kolejności dziedziczy jej rodzeństwo zakładając oczywiście, że kuzynki rodzice zmarli wcześniej. Uściślić należy czy Pani rodzice żyją. Jeżeli tak to te które jest rodzeństwem a żyje dziedziczy przed Panią w stanie, kiedy ojciec i matka kuzynki nie żyją.

aaisab napisał:
Czy możliwy jest spadek po Kuzynce która nie miała dzieci ani meża , mieszkała u mnie w domu przez ostatnie 5 lat była obłoznie chora.Ja się nią opiekowałam.U mnie w domu miała tylko dożywocie .A jej jedynym majątkiem było tylko 28 ar ziemi.Od jej smierci mineły juz 3 lata a ja dalej płace podatek od tej ziemi.W sadzie mi powiedzieli ze do tego kawałka ziemi ja nie mam nic bo jestem za daleka rodzina .A należa ojciec jej który dawno nie żyje a jak miał dzieci to jego dzieci.Dodam jeszcze ze ojciec nawet nie dał jej nazwiska nie mówiac juz ze sie nią nie interesował,niewiem czy to były takie czasy wtedy.A mineło juz prawie 80 lat.Czy jest mozliwe rozwiązanie tej sprawy?Czy to przysłowiowe "szukanie wiatru w polu" Pozdrawiam

W zasadzie zadałem Pani pytanie. Jeżeli nie jest Pani w stanie ustalić stopnia pokrewieństwa to faktycznie jest to szukanie "dziury w całym."

Powrót