spadek po mamie . jak to załątwić???

• Autor wątku Autor wątku chlopak11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chlopak11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam !!
Mam nastepujacy problem:
Kilka lat temu zmarla moja mama (w 2003r) w tym czasie posiadaliśmy nieukonczony dom , mieszkanie i samochód. Ojciec po śmierci mamy wykonczyl dom i sprzedal mieszkanie, ja i moj niepelnoletni brat nie dostalismy ani grosza. Mieszkamy z dziadkami z ojecem nie mamy kontaku , płaci mi tylko alimenty w wyskosci 600zl .
1. Jakie mam szans na ubieganie sie o spadek po mamie?
2. Jakie dokumenty muszę złożyc?
3. Która storna bedzie płaciala za proces?
4. W jakim czasie mogę spodziewać się spłaty spadku?Czy natychmiast?
5. Czy dziadkowie jako rodzina zastępcza dla mojego niepełnoletniego brata mogą też wystąpić o spadek po mamie dla niego?

1. jeżeli matka nie zostawiła testamentu to dziedziczysz 1/3 , brat 1/3 i ojciec 1/3 ze spadku po matce. czy to sie ojcu podoba czy nie.
2 i 3. do sadu ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy (matki) składasz wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłej w dniu .... imie i nazwisko .... wskazujesz pozostałych krwenych czyli was (dzieci i ojciec)- trzeba podac adresy zamieszkania wasze i ojca. uzasadniasz to tym ze matka zmarła i nie zostawiła testamentu. Musisz dołaczyc odpis skrócony aktu zgonu matki i wasze odpisy aktów urodzenia , . opłata 50 zł. W sądzie rejonowym mozesz uzyskać informacje nt temat.
4. po stwierdzeniu nabycia spadku trzeba złozyć pozew o podział majątku ale to w dalszej perspektywie.
5. wniosek mozesz złożyć ty jeżeli jestes pełnoletnia bądź dziadkowie jezeli sa waszymi prawnymi opiekunami

zakładam że rodzice mieli slub - jeżeli nie to ojciec po matce nie dziedziczy

Stwierdzenie nabycia spadku po zmarłej - to juz jest zalatwione
ale dobrze widziec . dziekuje

Skoro załatwione jest stwierdzenie nabycia spadku po mamie, to powinien pan wiedzieć, kto odziedziczył spadek.

Jeżeli wy i ojciec, to na jakiej podstawie ojciec sprzedał mieszkanie, którego nie był jedynym współwłaścicielem?

mieszkanie zostało sprzedane za posrednictwem sądu , sad postanowil że cała kwota za mieszkanie bedzie przeznaczona na wykonczenie domu .ja juz bylem pelnoletni ale pieniadze za mieszkanie wplynely na konto ojca , ja nic nie dostalem.

Powrót