Spadek po mamie

• Autor wątku Autor wątku KrzychoS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KrzychoS

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam,

Mama zmarła miesiąc temu, a ojciec 2 lata temu. Mama miała mieszkanie własnościowe i mieszkała z moją niepełnoletnią siostrą.
Ja mieszkam w innym domu. Po śmierci mamy niepełnoletnia siostra została sama w mieszkaniu. Obecnie ubiegam się o bycie opiekunem prawnym i rodziną zastępczą dla siostry.

Słyszałem że mogę przejąć własność na siebie, ale procedurę przejęcia własności powinienem zacząć dopiero po pół roku (żeby nie płacić).
Co sądzicie o tej sprawie ?

Pozdrawiam.

Czy dopiero po minięciu okresu sześciu miesięcy będę mógł przepisać mieszkanie na siebie nie ponosząc kosztów ?

Nie może Pan uruchomić żadnej procedury przejęcia mieszkania na siebie ponieważ na podstawie ustawowego dziedziczenia mieszkanie to jest teraz współwłasnością w częściach ułamkowych (z udziałami po 50%) Pana i siostry.
Upływ czasu nie ma tu żadnego zastosowania.
Nawet jeśli byście dogadali się z siostrą w tej kwestii to i tak ostatnie słowo należy do sądu opiekuńczego który ma kuratelę nad majątkiem małoletniej siostry.

Ostatnia edycja:
Oczywiście pisząc o przejęciu własności miałem na myśli połowę spadku mieszkania.

W sądzie dowiedziałem się, że powinienem uruchomić procedurę dopiero po upływie 1/2 roku, aby nie ponosić kosztów.

Dlatego chciałbym się tu dowiedzieć: czy jest to konieczne ?

trocshe źle pan zrozumiał intencje tych osób;

chodzi o to, iż jeśli Sąd ma wydać postanowienie przed upływem sześciu miesięcy od dnia śmierci, to wówczas spadkobiercy muszą złożyć oświadczenie o przyjęciu spadku, co kosztuje 50 złotych od osoby;

jeśli w rodzinie nie ma konfliktu, to nie ma sensu, aby się śpieszyć;

wystarczy, jak po upływie około 5 miesięcy złoży pan do Sądu wniosek, wówczas zanim zostanie wyznaczona sprawa upłynie owe 6 miesięcy i zaoszczędzi pan połowę kosztów 0 bo sam wniosek, to 50 zł;

Powrót