Spadek po mamie

• Autor wątku Autor wątku adi220@o2.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adi220@o2.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry wszystkim tu obecnym forumowiczom.
Chciałbym się poradzić jednej rzeczy dotyczącej spadku po mamie, będę bardzo wdzięczny za udzieloną odpowiedź.
Moja mama zmarła w lutym 2022 roku. Zaraz po jej śmierci notarialnie odrzuciłem spadek ( po śmierci męża, zaczęły się problemy z alkoholem, następnie długi, z domu wyprowadziłem się w wieku 20 lat a kontakt z mamą miałem średni. )
Po śmierci mamy, spodziewaliśmy się drugiego dziecka. Notariusz, podpowiedział aby po urodzeniu odrzucić spadek w imieniu dwójki dzieci. Zbyt dużo rzeczy na głowie sprawiło, że zaniedbałem i przeoczyłem okres w którym mogłem jeszcze ten spadek odrzucić.
Od jakiegoś czasu toczy się postępowanie w sprawie wyznaczenia spadkobierców. Na pierwszej rozprawie sędzia stwierdził, że należy dokładnie sprawdzić termin urodzenia drugiego dziecka i odroczył rozprawę na 3 miesiące. Na kolejnej dopatrzył się, że w dokumencie jest błędna informacja i mam możliwość odrzucić spadek za jednego z synów. Podpowiedział, aby wysłać pismo do sądu cywilnego dotyczący odrzucenia spadku za dziecko, które urodziło się po śmierci mamy. Udałem się do notariusza, ponieważ myślałem, że powinienem odrzucić spadek notarialnie i wysłać pismo o utworzenie ponownego terminu dla dziecka. U notariusza dowiedziałem się, że notarialnie jest już za późno i że mam możliwość jeszcze jedynie wysłać pismo do sądu cywilnego - ale nie wie czy jest sens, skoro spadek zostanie przyjęty przez pierwszego syna.
Kolejna rozprawa jest pod koniec stycznia i nie bardzo wiem co powinienem uczynić. Czy zmieni coś sytuacja odrzucenia spadku za drugiego syna skoro pierwszy z synów i tak zostanie spadkobiercą ?
Wspomnę, że mam również brata, który nie odrzucił spadku i rownież dziedziczy spadek.
Mama oprócz długów nie posiadała żadnego innego spadku.
Będę bardzo wdzięczny za udzieloną odpowiedz.

adi220@o2.pl napisał:
Czy zmieni coś sytuacja odrzucenia spadku za drugiego syna skoro pierwszy z synów i tak zostanie spadkobiercą ?
O tyle tylko, że dwóch będzie dziedziczyć zamiast jednego. Generalnie istotne by pamiętać o zleceniu komornikowi sporządzenia spisu inwentarza już po zakończeniu sprawy o nabycie spadku. To pozwoli na maksymalne ograniczenie odpowiedzialności synów za odziedziczone przez nich długi ich babci.

Byrhtnoth napisał:
O tyle tylko, że dwóch będzie dziedziczyć zamiast jednego. Generalnie istotne by pamiętać o zleceniu komornikowi sporządzenia spisu inwentarza już po zakończeniu sprawy o nabycie spadku. To pozwoli na maksymalne ograniczenie odpowiedzialności synów za odziedziczone przez nich długi ich babci.
Dziękuję bardzo za odpowiedz. Więc rozumiem, że zaraz po zakończeniu rozprawy muszę zgłosić się do komornika i wykonać spis inwentarza.

adi220@o2.pl napisał:
Więc rozumiem, że zaraz po zakończeniu rozprawy muszę zgłosić się do komornika i wykonać spis inwentarza
Tak, spis lub wykaz inwentarza jest warunkiem skorzystania z 'zalet' dziedziczenia z dobrodziejstwem inwentarza szczególnie w przypadku gdy w spadku są długi.

Byrhtnoth napisał:
A to nie jest tak od 2015 roku, że jeśli przegapi się ten okres 6 miesięcy, to wg prawa dziedziczy się z dobrodziejstwem inwentarza, co nieco ratuje spadkobierców w razie odziedziczenia długów?

Powrót