Spadek po matce - dziadku

• Autor wątku Autor wątku polak_maly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polak_maly

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Sytuacja wygląda tak. W 1999 roku zmarła moja babcia, która wraz z dziadkiem była właścicielką domu i gruntów rolnych. W latach 200X decyzją Sądu, budynki należeć miały do mojej Mamy (1 część), do dziadka zaś druga część i pola, reszcie córek dziadka (3 pozostałych mieszkających gdzie indziej, Sąd nic nie przydzielił ze względu na to, że Mama zajmowała się dziadkiem). W roku 2008 zmarła moja Matka, pozostawiając troje dzieci (ja i dwie moje siostry) i męża (mojego ojca).

Pytanie 1: Kto dziedziczy po mojej Matce? Ja i dwie moje siostry czy ojciec?

Druga sprawa:

4 dni temu zmarł mój dziadek, i kto w tym przypadku dziedziczy - dziadek miał te 3 córki jeszcze, no i po czwartej (nie żyjącej już mojej Mamie) - troje wnuczków i zięcia (mojego ojca).

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Co tam po dziadku postępowanie w sprawie nabycia było przeprowadzone?Jakiś ten wzgląd sądu nie jasny. Proszę doprecyzować.

Po babci tak (zmarła 10 lat temu). Dziadek natomiast 4 dni temu zmarł, więc jeszcze nie. Po babci Sąd przydzielił część budynku mieszkalnego mojej Mamie, ze względu na to, że opiekowała się dziadkiem, natomiast dziadkowi resztę budynków i grunty orne.

A tak w ogóle, po ilu latach dzierżawy ziemia przechodzi na własność tego, który tą dzierżawę uprawiał? Dziadek od 10 lat dzierżawił Ziemię sąsiadowi, teraz jak zmarł to ta umowa między nimi chyba automatycznie wygasa.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Po dziadku dziedziczą żyjące córki oraz wy dzieci tej która zmarła przed dziadkiem - we wniosku należy ująć waszą matkę. Co do dzierżawy - to można ją wypowiedzieć, jeżeli na czas nieokreślony to należy zachować roczny termin wypowiedzenia , zaś jeżeli nie płaci to wezwać do uregulowania wyznaczając trzymiesięczny termin zapłaty zaległego czynszu poinformować o zamiarze wypowiedzenia umowy - i w braku zapłaty zostanie rozwiązana ze skutkiem natychmiastowym. Oczywiście oświadczenie w tym celu należy złożyć na piśmie. Do zasiedzenia niezbędny jest 30 letni termin.

fortunat:
chcesz powiedzieć, że użytkownik działki może ją zasiedzieć po 30 latach????

Ogólnie podałem pytającemu termin, żeby się chłop nie gryzł.

tak wiec precyzując pana pytanie i treść postu kolegi fortunata:

osoby uprawiajace przedmiotową nieruchomosć na podstawie umowy dzierżawy są posiadaczami zależnymi, a więc NIGDY nie będą mogli zasiedzieć przedmiotowej nieruchomości.

Dziękuje za pomoc, tylko jeszcze jedno pytanie:

Czy po Mojej Mamie dziedziczą dzieci czy mąż także?

a czy na to pytanie nie znalazł pan odpoweidzi na forum????

Powrót