Spadek po matce.

• Autor wątku Autor wątku krystyna4321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystyna4321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Moja teściowa wyszła drugi raz za mąż. Przed ślubem zakupiła mieszkanie, które było tylko jej własnością. Sporzadziła testament, w którym zapisała je synom. Zmarła niedawno.Czy po jej śmierci mąż także będzie spadkobierca tego mieszkania, czy będzie miał prawo do zachowku.

maz bedzie spadkobierca bo jest mezem a zachowek tez bo jest mezem

MOja mam zmarła 18 sierpnia tego roku w Lille gdzie mieszkala Miala cala kamienice w jednej polowie mieszkala z mezem w drugiej siostra moja z mezem gdyz dziec jej sie pozenily i wyprowadzily Mama mieszkala tam od 62 roku siostra z dziecmi i swoim mezem od 1982 r.Nie wiem czy zostawila testament nie wiem jak wyglada statusm moj czy nie jestem wydziedziczona(mam meza i dwoje dzieci)Brat moj zmarl 17 stycznia tego roku Siostra milczy Nie wypada mi sie pytac co i czy dziedzicze po mamie Do kogo mam sie udac i jak to sprawdezic?

Acha moj maz podejrzewa ze mama przepisala za zycia caly swoj majatek siostrze jesli tak bylo(moze on cos wie a mi nie mowie)To nie dziedzicze nic??Nie wiem do kogo sie udac i kogo zapytac

Niedawno zmarła moja mama.Po jej śmierci okazało się że przed laty zdając ziemię na skarb państwa zdała też budynki i działkę która pod nimi użytkowała. W dokumencie który posiadam jest napisane iż moja mama może użytkować te posiadłość do śmierci .Mama wychowywała nas pięcioro sama.Ja jestem piątym najmłodszym jej dzieckiem. Gdy mama zdawała to gospodarstwo ja miałam 14 lat reszta rodzeństwa była już dorosła i nikt z nich nie chciał przejąć tego gospodarstwa , natomiast teraz oczywiście jak zwykle w życiu bywa chcieli by "podzielić skórę na niedźwiedziu" . W tym domu zameldowany jest mój chory brat którym się aktualnie zajmuję i ja. Mam takie pytanie jeżeli można wykupić ten dom z działką od skarbu pastwa to czy mogą wykupić osoby które są pod tym adresem zameldowane ?Czy reszta rodzeństwa też choć nie jest zameldowana? Bardzo proszę o pomoc

Powrót