Spadek po matce

• Autor wątku Autor wątku Redneks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Redneks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Sprawa wyglada nastepujace. Zmarla mama 21.10.2020 r. Nie pozostawila testamentu. Mam 1 siostre rodzona. Moja mama wyszla ponownie za maz 2 lata temu. W chili smierci posiadala swoje mieszkanie oraz lokate na koncie. Niestety z jej mezem nie posiadam dobrych relacji I nie utrzymujemy zadnego kontaktu.Z tego Co wiem kazdemu przysluguje po 1/3 majatku po Mamie. Niestety napotykam na problem, ze jej maz absolutnie nie poczuwa sie do tematu i pozostaje bierny wrecz wrogo nastawiony. Nie odbiera moich tel I nie wiem co powinienem zrobic.Czy ktos z Panstwa jest w stanie podpowiedziec?
Dziekuje za ew. odpowiedz

Co do zasady masz dwa sposoby stwierdzenia nabycia spadku:
- postępowanie sądowe (postanowienie o nabyciu spadku)
- notariusz (poświadczenie dziedziczenia)

W sytuacji braku współpracy ze strony jednego ze spadkobierców pozostaje jedynie pierwsza opcja.
Wniosek do sądu (właściwego ze względu na ostatnie miejsce zamieszkania spadkodawcy) składa którykolwiek ze spadkobierców wskazując w nim wszystkich uczestników postępowania.
Wzór takiego wniosku można znaleźć na stronach sądów, np:
https://rzeszow.sr.gov.pl/boi/ulotki/Wzor_wniosku_o_stwierdzenie_nabycia_spadku.pdf

Dziekuje za odp. A prosze podpowiedziecI jeszcze jezeli mama miala lokate a jej maz po jej smierc wyplacil ja z jej konta to w jaki sposob udowodnie to przed Sadem przy postepowaniu spadkowym?

W postępowaniu spadkowym sąd nie określa składników masy spadkowej, a jedynie wielkość udziałów spadkobierców (w waszym przypadku będzie to 1/3 dla każdego spadkobiercy).
Tak wiec w tym postępowaniu sądu nie będzie interesowało jaki majątek jest przedmiotem spadku (czy w ogóle jest jakiś majątek).

Redneks napisał:
w jaki sposob udowodnie to przed Sadem przy postepowaniu spadkowym
W postępowaniu spadkowym jest to kwestia obojętna i sąd nie będzie się nią zajmował. Dopiero w postępowaniu o dział spadku będzie to istotne. Można to udowodnić uzyskując odpowiednie zaświadczenia z banku.
Po zakończeniu postępowania spadkowego będziesz legitymować się postanowieniem sądu o nabyciu spadku i dopiero wtedy będziesz mieć prawo do uzyskiwania takich informacji z banku.

Powrót