Spadek po matce

• Autor wątku Autor wątku Mevido24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mevido24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam pewne pytanie odnośnie spadku po zmarłej matce. Sprawa wygląda w ten sposób że już jakiś czas temu zmarł ojciec, ale ten ojciec nie był biologicznym ojcem. Niedawno zmarła mama. Do spadku pozostałem ja i dwóch braci. Jaka część spadku należy mi się po zmarłej matce?

Nie był biologicznym ojcem - ale czy był w Twoim akcie urodzenia jako ojciec? Czy był on mężem Twojej matki?

Tak zgadza się był mężem mojej mamy,co do aktu urodzenia nie jestem pewny szczerze powiedziawszy. Ale wydaje mi się że raczej nie był wpisany jako ojciec

Jeśli mama zmarła po ojcu to wszystko dziedziczą dzieci. Czyli Ty i rodzeństwo po 1/3, o ile nie ma testamentu stanowiącego inaczej.
BTW zaskakujące, że nie wiesz kto formalnie (w dokumentach) jest Twoim ojcem, przecież takie dane wpisuje się chociażby wyrabiając sobie dowód osobisty.

Tak zgadza się mama zmarła po ojcu. Nie pomyślałem o tym sporo mam też na głowie teraz. To w takim razie nie był wpisany jako mój ojciec. Nigdy też nie rozmawiałem z mamą na ten temat i nie interesowało mnie to

Powrót