Spadek po matce

• Autor wątku Autor wątku Mevido24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mevido24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam od śmierci matki minęło pół roku, dopiero teraz doszliśmy do porozumienia z rodzeństwem odnośnie spadku, mama nie sporządziła Testamentu. Pierwszy raz będę zajmował się takimi sprawami i moje pytanie jest takie jakie będę potrzebował dokumenty do notariusza żeby wszystko załatwić i przepisać spadek na odpowiednie osoby. Od śmierci matki minęło pol roku jak wygląda sprawa z podatkiem od takich spraw. Jestem kompletnie zielony odnośnie takich spraw i z góry przepraszam

Nie jestem expertem w tych sprawach ale z mojej wiedzy z tego co wiem to gdy minie już pół roku to trzeba zrobić postępowanie spadkowe już przez Sąd.
Dokumenty na pewno dowody osobiste , akt urodzenia , akt małżeństwa w przypadku kobiet jeżeli wyszły za maż lub jeżeli była zmiana nazwiska, akt zgonu osoby po której prowadzone jest postepowanie spadkowe prawdopodobnie będą potrzebne też akty zgonów rodziców Pana mamy.
Też trochę mało informacji jest w tej sprawie, pytanie ile osób dziedziczy , czy żyje mąż , rodzice Państwa mamy? itd

Ostatnia edycja:
mareta87 napisał:
Nie jestem expertem w tych sprawach ale z mojej wiedzy z tego co wiem to gdy minie już pół roku to trzeba zrobić postępowanie spadkowe już przez Sąd.
Uzupełnij wiedzę. Można też u notariusza.

PS.
Po co komu informacja o rodzicach spadkodawcy, skoro żyją jej dzieci?

(...) Można też u notariusza.

Na pewno można u Notariusza ale jak minie pół roku nie trzeba przez Sąd?

Tak na pewno można. Notarialne poświadczenie dziedziczenia jest możliwe dla spadków otwartych po 1 lipca 1984r

Powrót