Spadek po mezu, jak dziedziczy druga żona

• Autor wątku Autor wątku yennefer999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yennefer999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
mam prośbę o pomoc w naszej sytuacji. Chcielibysmy wniesc sprawę o nabycie spadku. Chodzi o ureguloanie stanu prawnego nieruchomosci (dzialka i dom).

Wlascicielem nieruchmosci jest zmarly ponad 20 lat temu moj ojciec. Mial czworo dzieci z tego malzenstwa (ja oraz dwoje rodzenstwa zyją, jeden z braci nie zyje od kilku lat). Nasza matka, pierwsza zona zmarla jeszcze przed smiercią ojca.

KIlkanascie lat przed smiercią ojciec ożenil sie ponownie, z tego związku nie bylo dzieci. Nie wiem, czy to istotne dla toku sprawy, ale druga zona ojca jest jednoczesnie matką mojej żony. Ma dwoje dzieci z pierwszego malzenstwa, jak wspomnialem z ojcem dzieci nie mieli

Druga zona ojca (a wiec moja tesciowa) zyje.

Chcielibysmy przeprowadzic sprawe spadkową, aby uregulowac stan prawny tej nieruchomosci. Dodam jeszcze ze od 30 lat w domu zameldowani jestesmy my z zoną oraz nasze dzieci.

Jak bedzie wyglądac dzidziczenie w naszej sprawie?
CZy drugiej zonie nalezy sie polowa majątku plus ustawowo 1/4 drugiej polowy?
Z gory dziekuje za pomoc
Jacek

Sprawę trzeba poprowadzić od samego początku tj od śmierci mamy (zakładam, że do tej pory nie prowadzone żadne postępowanie spadkowe).
Pamiętaj, że dziedziczy się też długi!!!
Najlepiej ze sprawą udać się do dobrego prawnika.

Przedmiotowa nieruchomość wchodzi do spadku po zmarłym ojcu. Do dziedziczenia z ustawy powołani są zstępni (Pan wraz z rodzeństwem) oraz druga żona. Zakładam przy tym, że dzieci drugiej żony nie były przysopsobione przez Pana ojca, a więc nie mają praw do spadku. Żonie przypada 1/4 całości spadku a zstępnym pozostała część, czyli 3/4. Skoro jedno ze zstępnych nie dożyło otwarcia spadku, to część, która by mu przypadła przechodzi na jego dzieci w częściach równych. Panu wraz z żyjącym rodzeństwem przypada po 3/16 spadku.

Serdecznie dziekuje za pomoc.

iurisperitus85 tak, dobrze Pan rozumie - dzieci mojej zony nie zostaly przysposobione przez tatę, a wiec prawo do spadku będą miec tylko dzieci mojego ojca

Piostan jak mam rozumiec ze sprawę nalezy poprowadzic od smierci mamy? czy ma to znaczenie, czy dziedziczenie bedzie tak czy inaczej wygląalo tak jak wyjasnil to iurisperitus85?

jeszcze raz dziekuje!

Piostan ma na myśli to, że jeśli chce Pan przeprowadzić teraz sprawę spadkową po zmarłym ojcu, a wcześniej zmarła matka i sprawa spadkowa po matce nie została przeprowadzona, to najpierw musi dojść do stwierdzenia praw do spadku po matce, a potem po ojcu. Sprawę można przeprowadzić w jednym postępowaniu. Jeśli wniesie Pan sprawę o stwierdzenie praw do spadku po ojcu to sąd z urzędu przeprowadzi postępowanie spadowe po matce.

iurisperitus85 juz teraz wszystko jest dla mnie jasne.
Serdeczne dzieki!
a czy moze mi Pan powiedziec, czy w czasie tej spawy spadkowej mozna jednoczesnie dokonac podzialu majątku. Czy nalezy zalozyc oddzielna sprawę w sądzie? obawiamy się z tesciową i bratem, ze niestety nasza siostra bedzie robila problemy przy podziale tego majątku. Ale w tym przypadku to juz chyba będziemy musieli udac sie do adwokata, bo wiadomo ze tego typu sprawy są zawile i skomplikowane.....

Jeszcze jedna wątpliwosc jednak sie pojawila ;) czy postepowanie spadkowe bedzie dotyczylo calej nieruchmosci, czy tylko jej polowy? chodzi mi o to, czy tesciowej nalezy sie ustawowo ta 1/2 nieruchomosci, jako ze w malzenstwie obowiązuje wspolnota majątkowa?

Widzę, że bez właściwej pomocy prawnika tu się nie obędzie.
Sprawa jest za poważna i nie należy ją bagatelizować- potem będzie można tylko sobie pluć w brodę i mówić "dlaczego tak nie zrobiłem".

Można od razu wystąpić do sądu z wnioskiem o dział spadku, wówczas sąd jeżeli stwierdzenie nabycia spadku jeszcze nie nastąpiło, dokonuje tego w toku postępowania działowego (art. 681 KPC). Do spadku wchodzą tylko prawa i obowiązki mająkowego zmarłego. Tak więc jeżeli w małżeństwie istniała ustawowa wspólność majątkowa, co do zasady, udziały małżonków są równe. Do spadku wchodzi więc ta część majątku, która przypada zmarłemu.

Powrót