Spadek po niebiologicznym bracie

• Autor wątku Autor wątku Rat712
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rat712

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry
Moja mama miała 3 braci, w tym dwóch niebiologicznych.
Jeden z niebiologicznych braci zmarł ponad rok temu, pozostali dwaj żyją.
Zmarły brat w chwili śmierci nie miał dzieci ani żony.
W przypadku gdyby zostawił coś mojej mamie, kontaktowano by się z nią, czy powinna dowiadywać się we własnym zakresie?
Jeśli tak, dokąd się udać? Dziękuję

wyjaśnij vo rozumiesz przez brata niebiologicznego, w sensie adoptowany?

Agnieszka3M napisał:
wyjaśnij vo rozumiesz przez brata niebiologicznego, w sensie adoptowany?

Mama mojej mamy miała syna i córkę z wcześniejszego małżeństwa i wzięła ślub z mężczyzną który miał z poprzedniego małżeństwa dwóch synów.

Rat712 napisał:
Mama mojej mamy miała syna i córkę z wcześniejszego małżeństwa...
Czyli, jak rozumiem....

Babcia Marysia miała dwoje dzieci - syna Marka i córkę Kasię (Twoją matkę) - ze swoim pierwszym mężem Zbyszkiem...

Rat712 napisał:
... i wzięła ślub z mężczyzną który miał z poprzedniego małżeństwa dwóch synów

... babcia Marysia ponownie wyszła za mąż za Witolda, które z wcześniejszego swojego małżeństwa miał dwóch synów - Jacka i Michała.

Marysia i Witold nie mieli wspólnych dzieci.

Syn Witolda - Michał - zmarł jako bezdzietny kawaler.

Jeśli jest tak jak napisałam powyżej, to po Michale ustawowo dziedziczy jego ojciec Witold i jego matka, a jeśli jego ojciec lub/i matka zmarli przed nim, to dziedziczy jego brat Jacek.

W świetle prawa dzieci "macochy" Michała, czyli Marek i Kasia (Twoja matka), to obcy ludzie, więc dziedziczyli by po nim tylko w sytuacji wskazania ich w jego ewentualnym testamencie.

Dziękuję za odpowiedź.
Wszystko się zgadza poza tym, że syn Witolda - Michał - zmarł nie jako bezdzietny kawaler, a jako bezdzietny wdowiec ale to chyba nie ma znaczenia.

"W świetle prawa dzieci "macochy" Michała, czyli Marek i Kasia (Twoja matka), to obcy ludzie, więc dziedziczyli by po nim tylko w sytuacji wskazania ich w jego ewentualnym testamencie. "

I tutaj moje pytanie: jaka jest procedura w takim wypadku? Czy gdyby moja mama była ujęta w takim testamencie, byłaby o tym poinformowana czy musiałaby sama się gdzieś dowiadywać?

Proszę o odpowiedź: Czy gdyby moja mama była ujęta w takim testamencie, byłaby o tym poinformowana czy musiałaby sama się gdzieś dowiadywać?

Jak ktoś utrzymuje ze spadkodawcą bliskie relacje i może teoretycznie liczyć na spadek z testamentu, to:
a) najczęściej ma dostęp do jego mieszkania i odnajduje testament w innych dokumentach, albo:
b) osoba trzecia (zaufana dla zmarłego) rozmawia ze spadkobiercą po pogrzebie i mówi mu o konkretnym testamencie, albo:
c) testament został sporządzony w tajemnicy przed wszystkimi ale jest zarejestrowany w rejestrze NORT co można sprawdzić u dowolnego notariusza po okazaniu odpisu aktu zgonu, albo:
d) w testamencie powołano do dziedziczenia więcej niż jedną osobę a tylko jedna z nich wie o testamencie i wtedy jeden spadkobierca szuka kontaktu z drugim albo w ostateczności sąd poszukuje drugiego spadkobiercy przez ogłoszenia.

a) najczęściej ma dostęp do jego mieszkania i odnajduje testament w innych dokumentach
Nie ma dostępu do mieszkania
b) osoba trzecia (zaufana dla zmarłego) rozmawia ze spadkobiercą po pogrzebie i mówi mu o konkretnym testamencie,
Jedynym krewnym był brat zmarłego z którym mama nie ma kontaktu od lat.
d) w testamencie powołano do dziedziczenia więcej niż jedną osobę a tylko jedna z nich wie o testamencie i wtedy jeden spadkobierca szuka kontaktu z drugim albo w ostateczności sąd poszukuje drugiego spadkobiercy przez ogłoszenia.
Jeden spadkobierca nie będzie szukał kontaktu ponieważ od lat jest skłócony z moją mamą.

Chodzi mi tylko o jedno: czy jeśli mama jest zapisana w testamencie to jakiś urząd będzie jej szukał i próbował ją o tym poinformować, czy trzeba się samemu dopytywać.

Gdyby zostało wszczęte postępowanie spadkowe w sądzie to dopiero wtedy sąd będzie szukał nieobecnych spadkobierców. Najczęściej robi to przez ogłoszenia w Monitorze Sądowym i Gospodarczym. Można go zasubskrybować za darmo przez internet. Zawsze to większe szanse niż trafienie szóstki w totka, hyhyhy :)

Poza tym, możesz sprawdzać Rejestr Spadkowy prowadzony przez KRN. Jeśli wynik nie będzie pusty to wtedy możesz już przestać szukać ogłoszeń w MSiG. Ponadto, jeśli wynik wyszukiwania będzie wskazywał na sąd (a nie na kancelarię notarialną) wtedy mama może sprawdzić we wskazanym sądzie czy została stwierdzona spadkobierczynią na podstawie testamentu.

Ostatnia edycja:
Powrót