Spadek po nieznajomym!? czy to możliwe?

• Autor wątku Autor wątku wito_193
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wito_193

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam taki problem, pare dni temu dzwoniła pewna Pani, która poinformowała mnie o tym ze zostałem jednym z paru(chyba 4) spadkobierców po zmarłym ...( podała imie i nazwisko)
Jednak nie znam tej zmarłej osoby - ani ja ani nikt z mojej rodziny, ma jednka takie nazwisko jak ja. Reszty spadkobierców też nie znam! Pani, która mnie o wszystkim poinformowała chciala sie umowić aby podpisac jakieś papiery( nie pamiętam jakie bo byłem bardzo zaskoczony!)
i tutaj mam takie pytanie:
1. Czy możliwe jest, że dostałem spadek od nieznanej mi osoby?
2. Moze to jakies oszystwo?
3. Co mam zrobić, żeby zapobiec oszustwa w trakcie spotkania? Napewno przeczytam co mam podpisać , jednak na co mam uważać?
4. Jestem niepełnoletni, więc w trakcie tego spotkania powinienem byc ze swoim opiekunem/rodzicem, tak?
Prosze o jak najszybszą odpowiedz, ponieważ mam się spotkać z tą Panią w poniedziałek!

wito_193 napisał:
1. Czy możliwe jest, że dostałem spadek od nieznanej mi osoby?

Możliwe. Pomijając nawet takie nadzwyczajne sytuacje, jak to że był to Twój bliski nieznany krewny, można zostać spadkobiercą obcej osoby na podstawie jej woli zawartej w testamencie.

2. Moze to jakies oszystwo?

Nie da się tego z góry wykluczyć.

4. Jestem niepełnoletni, więc w trakcie tego spotkania powinienem byc ze swoim opiekunem/rodzicem, tak?

Tak by było najlepiej.

na co mam uważać przy spotkaniu z tą Panią?

Powrót