Spadek po nieznanym ojcu

• Autor wątku Autor wątku zagadka.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zagadka.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Mam pytania, ale najpierw opiszę moją sytuację.
Jestem dorosły i mam ojca, którego de facto nie znam, nigdy się z nim nie widziałem i nie mam jego nazwiska (bo tego nie chciał). Płacił na mnie alimenty zasądzone przez sąd i był robiony test na ojcostwo (potwierdzający jego ojcostwo). Nie jest wpisany w moim akcie urodzenia. Ma żonę, dwie córki (starsze ode mnie) i wnuki. Nie wiem, czy one wiedzą o moim istnieniu. Nie wiem, czy ma testament.
Jak to wszystko może teraz wyglądać?
* Czy dowiem się o jego śmierci/pogrzebie? Ktoś ma obowiązek mnie powiadomić?
* Czy mogę przyjść na jego pogrzeb?
* Czy przysługuje mi spadek?
* Czy mogę zrzec się spadku?
* Czy mogę się spodziewać jakiegoś konfliktu ze strony jego żony i córek, których nie znam?
* Czy w przyszłości, on może coś chcieć ode mnie?
Proszę o wyjaśnienie, ponieważ nie mam w ogóle wiedzy w tym temacie i nie wiem czego mogę się w przyszłości spodziewać.

Witam, mam podobną sytuację lecz mój ojciec umarł rok temu a teraz dłużnicy chcą ode mnie pieniędzy. Z mojej wiedzy mogę odpowiedzieć na twoje pytania.
.Nie nie dowiesz się o jego pogrzebie i nikt nie ma obowiązku Cię powiadomić co jest jakąś abstrakcją w tym kraju
.możesz, cmentarz jest otwarty dla wszystkich, ale jak dowiesz się że zmarł i na którym cmentarzu zostanie pochowany?
.Jeśli jest wpisany w twoim akcie urodzenia to TAK
.TAK
.TAK
.TAK

Ja dowiedziałem się o śmierci ojca dopiero z zawiadomienia sądowego, teraz sam szukam rozwiązania i o ile Twój ojciec płacił na Ciebie alimenty, to mój był "nygusem" który nie płacił, a teraz po jego śmierci, dłużnicy chcą bym ja płacił za niego bo podobno uchylał się od długów. Masakra.

z tym aktem urodzenia to nie do końca, tzn rówież dzieci pozamałżeńskie z mocy ustawy dziedziczą na takich samych zasadach jak urodzone w związku małżeńskim swoich rodziców. Mają więc prawo do takiej samej części spadku po biologicznym ojcu

Powrót