spadek po nieżyjącej siostrze.

• Autor wątku Autor wątku jolanta56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolanta56

Użytkownik
Odpowiedzi
78
W lutym 2009 roku zmarła moja jedyna siostra.Była w związku małżeńskim od 1988 roku.Siostra nie miała dzieci wspólnych z męzem.Moi rodzice nie żyją.Tato zmarł w 1996 roku.Po tacie była przeprowadzona sprawa o nabyciu spadku po 1/3 z częci taty na mamę.siostrę i mnie.Mama zmarła w 2006 roku pozostawiwszy testament spisany w 2004 roku u notariusza przekazując cały swój majątek na mnie.Ale nie było sprawy o nabyciu spadku po mamie.
Wczoraj czyli 16.10.2009 otrzymałam z sądu prawomocne postanowienie z sądu o nabyciu spadku po siostrze w 1/2 ja i jej mąż.
Między mną a mężem mojej siostry raczej porozumienia nie będzie ze względu na duża wartość majątku po mojej siostrze.
Otóż nasz tato wpłacił mi i mojej siostrze na mieszkania.Siostra wychodząc za mąż była właścicielką mieszkania własnościowego.Czyli rozumię,że był to jej majątek osobisty.W 1997 roku siostra sprzedała to mieszkania i zakupiła działkę waraz z zabudową -u jednego notariusza sprzedaż mieszkania i zakup nieruchomości.
Moje pytanie czy ja jako jedyna siostra mogę żądać zwrout nakładów osobistych poniesionych przez moją siostrę czyli nierówny podział majątku?

wspolnosc malzenska to nie moj konik, ale tak sobie mysle, ze moze zostawic naklady w spokoju, bo jesli kwota z mieszkania wystarczyla na zakup dzialki to mozna przyjac, ze dzialka to jest siostry majatek osobisty, a nie malzenski.

z samymi roznymi udzialami to nie przejdzie :
"z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać, ażeby ustalenie udziałów w majątku wspólnym nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każdy z nich przyczynił się do powstania tego majątku. Spadkobiercy małżonka mogą wystąpić z takim żądaniem tylko w wypadku, gdy spadkodawca wytoczył powództwo o unieważnienie małżeństwa albo o rozwód lub wystąpił o orzeczenie separacji."

Moje pytanie było czy mogę walczyć o zwrot majątku osobistego mojej siostry.Również ja przyczniłam sie do utworzenie majątku siostry po sprzedaniu jej mieszkaniu i zakupu tej nieruchomości prowadząc z siostrą działalność gospodarczą od roku 1996 do 2003 roku.Czy i jak uważacie sama dam sobie radę w sądzie bez adwokata ?

moze juz pozno i zle rozumiem, ale : jesli chodzi o zwrot samego majatku osobistego to nie widze takiej mozliwosci. Jesli chodzi o zwrot nakladow z osobistego na majatek wspolny to moze by i dalo rade, jesli przyjac ze takie roszczenie sie dziedziczy. Tylko ze by to dziedziczyli lacznie wszyscy spadkobiercy.
Prawnik potrzebny. Tu by bylo zniesienie majatku wspolnego polaczone z dzialem spadku pewnie od razu.

Dziękuję za odpowiedz.Ja jestem jedyną spadkobierczynią po siostrze i jak byłam zaraz po śmierci siostry u adwokata to wspomiał,że jest taka możliwość i należało by walczyć.Ale nie wiem do końca czy napewno tak jest.Czy ja mogę dziedziczyć po siostrze jej majątek osobisty.

Wczoraj czyli 16.10.2009 otrzymałam z sądu prawomocne postanowienie z sądu o nabyciu spadku po siostrze w 1/2 ja i jej mąż.
Ja jestem jedyną spadkobierczynią po siostrze

Nie rozumiem juz tego co piszesz, wiec byc moze mylnie Cie informuje. Dziedziczysz jako spadkobierca wszystko co nalezalo do siostry. Czyli jej majatek osobisty plus jej udzial w majatku malzenskim jesli taki istnial.

Dzięki,właśnie o to mi chodziło czy ja jako jedyna spadkobierczyni po siostrze dziedziczę jej majątek osobisty.Ale mam jeszcze jedno pytanie które mnie nurtuje.Otóż powiedzmy ,że siostra sprzedała mieszkanie za 56 tyś.Zakupiła działkę z zabudowaniem za 36 tyś.Pozostałe pieniążki włożyła w remont aby przystosować do działalności gospodarczej.W międzyczasie wspólnie z mężem wyremontowali tą nieruchomość.Obecnie całość powiedzmy jest warta ok.2 ml złotych.Jak to wygląda z rozliczeniem majątku osobistego siostry?

Nie napisałam do końca ,że ja oddziedziczyłam w spadku 1/2 po mojej siostrze i 1/2 siostry mąż.Przepraszam ale rzeczywiście wczoraj było już pózno.

Mam jeszcze jeden dylemat.Otóż siostra moja oddziedziczyła w spadku po wujku-mamy bracie-1/8 części spadku oraz po naszym ojcu 1/3 cżść spadku .Po mamie jest spisany testament na mnie.Pytanie :Czy spadek oddzidziczony przez siostrę za życia jest jej majątkiem osobistym czy wspólnym? Czy w tym przypadku dziedziczę ja z jej mężem po 1/2 ?
Z góry dziękuję za odpowiedz.

JESLI przyjmiemy ze dzialka nalezy do majatku osobistego, to sytuacja sie odwraca. Maz by musial wykazac, ze to dzieki nakladom np. z jego pensji wartosc dzialki wynosi teraz 2 mln. Spadek co do zasady wchodzi do majatku osobistego. Ale to za duzo watkow i problemow jak na forum prawne, wizyta u prawnika silnie wskazana, gdzie podczas rozmowy bezposredniej jakis mecenas zweryfikuje wszystko to co napisalem w kontekscie pelnej wiedzy o stanie faktycznym sprawy.

Serdecznie dziękuję za odpowiedz.I tak dużo wskazówek otrzymałam od Pana.Te moje kłopoty wystąpiły tak nieoczekiwanie-śmierć siostry-że nie jestem w stanie jeszcze dojść do siebie po jej stracie a tu jeszcze te problemy spadkowe.Dziękuję i pozdrawiam.Jolanta

Powrót