Spadek po niezyjacym wujku!!! Prosze o pomoc!

• Autor wątku Autor wątku beti137
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beti137

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Bardzo prosilabym o pomoc w sprawie spadku.
Otoz moj wujek posiadajacy gospodarstwo rolne i budynki gospodarcze zmarl nie pozostawiajac testamentu (nie mial zony ani dzieci)pozostawil dlug w wysokosci ok. 30 000zl za niezaplacone skladki KRUS.Wujek byl bratem mojego taty(tata zyje) i zyja jeszcze 2 siostry mojego taty i jeden wujek brat mojego taty nie zyje ,zyje natomiast jego zona z ktora wzial rozwod i troje ich dzieci(pelnoletnich).Nawiasem mowiac niezyjacy wujek mial czworo rodzenstwa.
Ja chcialbym przejac spadek(gospodarstwo rolne i budynki) po wujku ale nie bardzo wiem od jakiej sprawy zaczac??? i jak w tym przypadku bedzie wygladal podzial majatku???.Dodam ze moj tata i jego dwie zyjace siostry napewno zrzekna sie wszystkiego na moja korzysc(bez zadnej ich splaty) ale pozostaje problem dzieci (troje)po niezyjacym bracie, jaka czesc majatku bedzie im przyslugiwac??????? dodam ze te dzieci mieszkaja w miescie i nie maja wyksztalcenia rolniczego.I juz ostatnie pytanie ile czasu mam na przepisanie tego majatku na mnie (tak zeby nie zabralo go panstwo w ramach dlugu po wujku?????
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam i zycze milego dnia

Proszę napisać który z wujków wcześniej zmarł ? Ten bezdzietny czy ten z 3 dzieci?

10 lat temu zmarl wujek posiadajacy dzieci i byl rozwiedziony z zona a miesiac temu zmarl wujek bezdzietny

No to sprawa jest prosta. Należy przeprowadzić spadek po bezdzietnym wujku (rozumiem z poprzedniego tekstu, że to ten posiadający grunt) po nim gospodarstwo prawdopodobnie dziedziczyć będzie tylko żyjąca trójka rodzeństwa, prawo nie działa wstecz więc nie żyjący brat nie będzie dziedziczył, dzieci po nim też nie powinny zwłaszcza, że nie są rolnikami. Jeśli państwo chciało by przejąć majątek za długi to KRUS musiałby zawnioskować do sądu o postępowanie spadkowe i dopiero po wyznaczeniu spadkobierców przez sąd - w przypadku przyjęcia przez nich zadłużonej nieruchomości domagałby się od nich zwrotu długu, lub w przypadku odrzucenia przez nich spadku mogłoby przejąć gospodarstwo. Ale postępowanie proponuję zawnioskować jak najszybciej - bo obawiam się, że od wymienionej kwoty mogą narastać odsetki.

Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz i mam jeszcze jedno pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumialam tzn. ze dzieci po niezyjacym wujku nie beda dziedziczyc budynkow gospodarczych: dom ,garaze, obora, stodola????

Jeśli nie odziedziczą gospodarstwa to budynków też nie. Co do tego nie mam 100% pewności - jak wiesz decyduje sąd, mogą istnieć jakieś tam przesłanki...

magmonza musze stwierdzic z przykroscia ze zadna z twoich odpowiedzi na moje pytania nie okazala sie prawda.Nie wiem czy jestes prawniczka czy moze studentka prawa ale lepiej nie wprowadzaj ludzi w blad. Otoz spadek nalezy sie dzieciom po niezyjacym wujku1/4calego spadku a zatem 1/12 na kazde dziecko i nie ma tu znaczenia czy sa oni rolnikami czy nie poniewaz to prawo juz nie obowiazuje(ze aby otrzymac spadek np.gospodarstwo rolne trzeba byc rolnikiem lub posiadac wyksztalcenie rolnicze.
Moim zdaniem lepiej nie odpowiadac wcale niz wprowadzac ludzi w blad.

Art. 932. § 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy
jego małżonek, rodzice i rodzeństwo.
§ 2. Udział spadkowy małżonka, który dziedziczy w zbiegu bądź z rodzicami,
bądź z rodzeństwem, bądź z rodzicami i rodzeństwem spadkodawcy, wynosi
połowę spadku.
Art. 933. § 1. Udział spadkowy każdego z rodziców, które dziedziczy w zbiegu
z rodzeństwem spadkodawcy, wynosi jedną czwartą część tego, co przypada
łącznie dla rodziców i rodzeństwa. Pozostałą część dziedziczy rodzeństwo w
częściach równych.
§ 2. Jeżeli jedno z rodziców nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy,
który by mu przypadał, przypada po połowie drugiemu z rodziców i rodzeństwu
spadkodawcy.
§ 3. Jeżeli do spadku powołani są obok małżonka tylko rodzice albo tylko
rodzeństwo, dziedziczą oni w częściach równych to, co przypada łącznie dla
rodziców i rodzeństwa.

Art. 934. Jeżeli którekolwiek z rodzeństwa spadkodawcy nie dożyło otwarcia
spadku pozostawiając zstępnych, udział spadkowy, który by mu przypadał,
przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które
dotyczą podziału między dalszych zstępnych spadkodawcy.

Powrót