Spadek po obu rodzica

• Autor wątku Autor wątku panich
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

panich

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej, pod koniec roku 2003 zmarła moja mama. Miałem wtedy ~10 lat. Wraz z ojcem byli współwłaścicielami mieszkania. Nie była robiona żadna sprawa spadkowa w tej sprawie. W tym roku zmarł ojciec. Ojciec narobił długów i są egzekucje od komornika i wisi wpis w księdze wieczystej. Komornik pobierał z renty chorobowej ojca jakąś część na poczet długów. Oprócz długu i komornika przychodzą jakieś pisma z para banków, wierzycieli na kwoty po kilka tys. Długu z pisma od ZUSu jest niecałe 200 tys, ale nie wiem czy to jest dług aktualny czy kwota długu jaka była do spłaty, bo widnieją tam daty z 2011r. Chciałbym się udać do komornika i się dowiedzieć. Telefonicznie komornik chciał ode mnie akt zgonu ojca i będzie chciał zrobić spis inwentarza. Jakie kroki podjąć, żebym na tym dobrze wyszedł?

Jako, że w 2003 roku stał się Pan współwłaścicielem nieruchomości to co do tego udziału jest on wolny od egzekucji. Jeżeli mieszkanie stanowiło współwłasność małżeńską to wskutek dziedziczenia jest Pan właścicielem udziału w wysokości 1/4. Jeżeli nabył pan spadek po swoim ojcu z dobrodziejstwem inwentarza to kluczowym dokumentem jest spis lub wykaz inwentarza co umożliwi ograniczenie odpowiedzialności za długi, które odziedziczył Pan po swoim ojcu. Jeżeli w spadku po pana ojcu były także pozostałe udziały w mieszkaniu to odziedziczył je Pan ale ich wartość będzie wraz z innymi aktywami wyznaczała górną granicę finansowego zakresu odpowiedzialności za długi pana ojca, które Pan odziedziczył.

Temat jest świeży, ojciec zmarł 2 tygodnie temu. Jak wyglądałby scenariusz co do tego mieszkania jeśli bym odrzucił spadek po ojcu, a jak by wyglądało z dobrodziejstwem inwentarza? Co się dzieje z takim mieszkaniem jak komornik ma do niego 3/4 prawa, bo tak rozumiem wydarzy się, jeśli odrzucę spadek? Można udział w mieszkaniu odkupić od komornika? Odnośnie mamy - tutaj powinienem zrobić sprawę spadkową np. poprzez notariusza/radcę prawnego, aby naprostować księgę wieczystą bym w niej widniał? W tym mieszkaniu nie mieszkam od ponad 15 lat, ale sporadycznie ojca odwiedzałem z racji, że trafiłem do rodziny zastępczej. Jak wygląda kwestia przebywania w takim mieszkaniu np. gdybym chciał się tam wprowadzić? Zbyt wiele pytań mam. 😅

panich napisał:
Jak wyglądałby scenariusz co do tego mieszkania jeśli bym odrzucił spadek po ojcu, a jak by wyglądało z dobrodziejstwem inwentarza?
W przypadku przyjęcia spadku staje sie Pan właścicielem tych pozostałych 3/4. Dobrodziejstwo inwentarza to dziedziczenie wszystkich długów i odpowiedzialność za nie całym majątkiem jednak w kwocie ograniczonej wartościami aktywów spadku o ile zostanie sporządzony spis lub wykaz inwentarza. W przypadku odrzucenia spadku to ostatecznie właścicielem może stać się Skarb Państwa i pewnie ostatecznie skończyłoby się zniesieniem współwłasności. Odnośnie spadku po pana mamie to pewnie wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku - można samodzielnie. Jako współwłaściciel może Pan mieszkać.

Powrót