Spadek po ojcu i mamie

• Autor wątku Autor wątku franz1132
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

franz1132

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Chciałbym opisać moja historię i spytać jakie mam opcje odzyskania spadku i szansę odzyskania. Moja mama zmarła w 2006 r , ojciec zmarł w 2016, była nas czwórka rodzeństwa, ja przez całe dzieciństwo mieszkałam z ojcem który nadużywał alkoholu i przeżywałam piekło , rodzeństwo było w Internecie, po śmierci ojca starsza siostra zaopiekowała się nami, nie było testamentu, zabierała mi rentę do 18 roku życia, po 18 roku kazała płacić za mieszkanie w rodzinnym domu , tłumacząc że ojciec obiecał dom i ziemię jej , na co nie ma dokumentów prawnych, co mi przysługuje? Czy mogę odzyskać jakąś część ojcowizny?

Jeśli nie było testamentu każde z czwórki rodzenstwa dziedziczy 1\4 spadku po rodzicach .Trzeba zrobić stwierdzenie nabycia spadku w sądzie lub u notariusza a nastepnie dział spadku.Siostra nie miała prawa żądać od ciebie zapłaty za mieszkanie w domu rodzinnym ,ponieważ ty byłaś jego współwłwscicielka na równi z siostrą i pozostałym rodzenstwem.Mogła żądac od ciebie części opłat za media opał itp.

Powrót