Spadek po ojcu i ojczymie

• Autor wątku Autor wątku apacuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

apacuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W 1981 roku zmarł mój ojciec.Był on właścicielem działki i stającego na niej domu. Dzisiaj moja mama chce to przekazać dla mnie.Mam jesze dwie siostry po zmarłym tacie oraz rodzeństwo z pierwszego małżeństwa matki(siostra i 2 braci w tym jeden zmarł zosawiając żonę i dwoje dzieci).Pierwszy mąż mamy zginął podczas II wojny światowej.Działkę i dom, mój ojciec(drugi mąż mamy-kupił już po zawarciu małżeńswa).Moje pytanie: czy składając wniosek onabycie spadku mam wymiwnić mamę i wszyskie dzieci mamy z pierwszego i grugiego małżeństwa ? Czy tylko mamę i dzieci z drugiego małżeństwa? Jakie dokumenty mam dołączyć oprucz wniosku o nabycie spadku?Czy w czasie rozprawy mama i rodzeństwo może się zrzec na mnie swoje udziały w spadku?Ile wynoszą koszty rozprawy? Z góry dziękuję.

1. We wniosku wymieniasz tylko dzieci biologiczne spadkodawcy, chyba że jego pasierbowie zostali przysposobieni.
2. Akt zgonu ojca, akt małżeństwa, akty urodzenia dzieci.
3. Nie, to jest sprawa działu spadku. Mogą oni jedynie odrzucić spadek, ale potem musieliby też odrzucić ich zstępni, więc lepiej po prostu załatwić to przy dziale spadku.
4. Opłata od wniosku 50 zł.

Moje ostatnie pytanie.Mieszkamy w różnych rejonach Polski.Czy na rozprawie obecność wszystkich zainteresowanych stron jest obowiązkowa.Z góryn serdeczne dzięki.

Nie, wystarczy, że na sprawie będzie 1 ze spadkobierców, aby złożyć tzw. zapewnienie spadkowe - o tym, że nie ma innych spadkobierców i testamentów.

Powrót