SPADEK po ojcu z przeszłością

• Autor wątku Autor wątku Marzena79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marzena79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam problem dlatego krótko i jasno napisze w miarę możliwości proszę o komentarze za które z góry dziękuje :)
Tata w 1964 ożenił się, razem ze swoją żoną wzięli kredyt na budowę domu mieli jedno dziecko. w roku 1973 nastąpił rozwód przy czym kredyt spłacał mój tato. W roku 1978 ożenił się z moją mama (spłacali kredyt razem i wykańczali budowę domu) a w roku 1979 przyszłam na świat. tato zmarł w 1992 roku :-( teraz od 5 lat toczy się sprawa spadkowa. sąd przyznał pierwszej żonie mojego taty 1/2 a mnie mojej mamie i dziecku z 1 małżeństwa po 1/6 . według mnie jest to niesłuszne i zamierzam sprawę opisać do Strasburga - a jakie jest WASZE zdanie :?:

Dziwne właściwie, znaczy się że tata pozostawił testament na rzecz pierwszej żony? Czy otrzymała zachowek? Bo w innym wypadku by nie dziedziczyła.

Najlepiej przytocz sentencję postanowienia spadkowego.

Tata nie pozostawił testamentu - moja mama aby uregulować tą kwestie założyła sprawę spadkowa i na początku spadek sad podzielił na 3 osoby a później włączył do sprawy była żonę twierdząc, ze jej należy się połowa a druga połowa mojego taty jest podzielona na mnie moja mamę oraz córkę z 1 małżeństwa :( i sprawa zatacza powolutku 6 rok ...

dodam,że przez ponad 30 lat ani 1 żona taty ani jego córka nie interesowała się domem, nawet na oczy ich nie widziałam :(

sąd ma racje, odwołanie nic nie da, tylko nie wiem dlaczego tak długo trwa sprawa

Ostatnia edycja:
Powrót