Spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku qert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qert

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Załóżmy : Ostatnio umarł mi ojciec, mam matkę oraz siostrę. Matka mieszka w mieszkaniu wykupionym na własność. Siostra wyprowadziła się bardzo dawno temu i nie utrzymuje z nami kontaktu, nie przyjechała nawet na pogrzeb ojca. Nie zostawił on po sobie żadnego spadku. Teraz mama zdecydowała się na wyprowadzkę z mieszkania i chce się wyprowadzić na wieś i tam kupić dom. No i tu jest problem. O ile dobrze mi się wydaje, gdy ojciec umarł to matka dziedziczy 25% mieszkania, a my wraz z siostrą po 12,5%. Ja zrzeknę się praw do mieszkania natychmiastowo, ponieważ jest to mieszkanie matki, lecz siostra niestety jest łasa na pieniądze i nie sądzę żeby tak samo postąpiła. Czy istnieje jakaś możliwość, przekazanie darowizny czy sprzedaż za jej plecami aby uniknąć płacenia jej należności, czy jednak będzie trzeba wyhodować grzyb na ścianach aby zaniżyć wartość mieszkania gdy przyjdzie rzeczoznawca Razz ?

pozdrawiam

wszystkim dzieciom należy sie część spadku, bo nie było innego testamentu, u mnie to trwa juz 15 lat.....

Powrót