spadek po ojcu

• Autor wątku Autor wątku wioleta_k@op.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wioleta_k@op.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dziś miałam sprawe spadkową po ojcu. Nie wchodzi w nią zadne gospodarstwo ani budynek. Uczestnikami była moja mama brat i ja. Kazde z nas otrzymało 1/3 czesci spadku. W skład spadku wchodza 2 samochody mój i brata gdzie tato był włascicielem. Teraz brat chce sprzedac samochód. a ja nie. prawnik mi powiedział ze u notariusza przepisze samochód na siebie a brat na siebie. Czy bede musiała płacic w Skarbówce jezeli zobowiąze sie nie sprzedawac samochodu przez 5 lat ? czy u notariusza załatwie to by każdy miał swój samochód, a brat nie miał prawa do mojej czesci a ja do niego i mama do nikogo ? Wydaje mi się ze żle przeszła sprawa spadkowa.

Przede wszystkim zwolnij bo targają Tobą emocje.
Z tego co napisałaś nabyliście wszyscy troje 2 samochody. Idźcie do notariusza i spiszcie umowę o dział spadku. Co i jak w niej zapiszecie to Wasza sprawa. Macie tu pełną swobodę. Co do spraw podatkowych to jako najbliższe osoby nie płacicie podatku od nabycia spadku ale tą informację proponuję potwierdzić w US.

Jeżeli w skład spadku nie wchodzi nieruchomość, to działu można dokonać bez notariusza.

Przepis prawny:
§ 2. Jeżeli do spadku należy nieruchomość, umowa o dział powinna być zawarta w formie aktu notarialnego.

Aczkolwiek polecałabym jednak skorzystanie z jego usług - pomoże prawidłowo sformułować postanowienia umowy działowej.

Więc skoro nie musze tego u notariusza to jak mam zrobić ten podział?!

Poprzez umowę. Jednak w sytuacji, gdy nie potrafi Pani jej prawidłowo sformułować, sugerowałabym jednak notariusza - on zadba od jej właściwą treść.

Powrót